Vill er förening hjälpa till att minska segregationen i Sigtuna kommun?

Under våren 2024 påbörjar Sigtuna kommun ett pilotprojekt för föreningslivet med syftet att öka samhörigheten och minska segregationen i kommunen. Nu öppnar vi upp för ansökningar med konkreta förslag på hur kommunens föreningar skulle kunna bidra med sin respektive verksamhet. Har er förening ett förslag? Ansök senast den 15 maj.

Detta har skickats per e-post till föreningar i Sigtuna kommuns föreningsregister den 22 april.

Sigtunas kommunövergripande satsning Samhällsbyggnadslyftet handlar om att minska och motverka segregationen samt stärka kommunens attraktivitet. Föreningslivet i Sigtuna kommun spelar en avgörande roll genom att erbjuda meningsfull fritid, främja inkludering, gynna folkhälsan och öka gemenskapen. Kort sagt får föreningarna barn, ungdomar och vuxna att växa samt känna sig delaktiga i samhället. Allt detta är centralt för att minska och motverka segregation.

Pilotprojektet för föreningslivet innebär att en utvald kultur- eller idrottsförening ges möjlighet att, på ett för föreningen nytt sätt, till exempel utveckla och tillgängliggöra sin verksamhet för fler invånare, skapa verksamhet på nya platser eller stärka delaktigheten i föreningslivet. Huvudsyftet med projektet är att minska och motverka segregationen och dess effekter i Sigtuna kommun och det ska understrykas att insatserna ska komplettera, fördjupa och förnya föreningens ordinarie verksamhet.

Uppföljning kommer att ske löpande genom pilotprojektet, samt efter avslutad projekttid. Utifrån resultaten kommer eventuell fortsättning med liknande medel för fler föreningar ses över. Genom insatsen ges möjlighet för en aktör i det lokala föreningslivet att utveckla sina verksamheter för att bidra till att minska effekterna av segregationen i Sigtuna kommun.

Har er förening ett förslag och kan uppfylla kriterierna nedan kan ni ansöka om bidraget. Ansökan måste inkomma senast den 15 maj.

I juni väljs den projektidé som bäst möter kriterierna ut. Det vinnande förslaget och föreningen tilldelas ett bidrag på maximalt 500 000 kronor per år under två års tid. Projektet kommer att utvärderas löpande såväl ekonomiskt som utifrån hur de uppsatta målen nås. Efter projekttiden sammanfattas och utvärderas det totala resultatet.

Föreningen som tilldelas bidraget måste vara registrerad i kommunens föreningsregister som kultur- och/eller idrottsförening.

Så här går det till

Fyll i det bifogade ansökningsformuläret genom att beskriva er idé utförligt och uppge hur mycket det beräknas kosta. Tänk på att ert förslag bör vara baserat på kunskap och tidigare erfarenheter från liknande projekt, fokusera på områden med socioekonomiska utmaningar. Beskriv också er idé för hur ni kan fortsätta verksamheten efter pilotprojektets avslut.

Kriterier som måste uppfyllas är att nya målgrupper ska nås, långsiktighet i verksamheten ska skapas och det ska råda transparens kring hur tilldelade medel används under projektperioden. Dessutom ska den inriktning och de kriterier för sociala insatser inom Samhällsbyggnadslyftet som antagits av kommunstyrelsen (KS2021:671) råda och uppfyllas. Några exempel är att projektet ska ha fokus på grupper och geografiska områden med socioekonomiska utmaningar, insatserna ska vara kunskapsbaserade, arbetssätten nya för föreningen och samverkan ska kunna påvisas.

Har du frågor är du mer än välkommen att skicka e-post till kontaktcenter@sigtuna.se.

Sista ansökningsdag är den 15 maj. Skicka ansökan till kontaktcenter@sigtuna.se.

Vägledning för projektbeskrivningen

Använd vägledningen nedan när ni beskriver er projektidé.

Kunskapsbaserat

Idén som föreslås får gärna vara inspirerad av/utgå från beprövade metoder inom det aktuella området. Om så är fallet, beskriv metoden utförligt.

Erfarenhetsbaserat

Projektet ska innebära ett nytt sätt att arbeta för föreningen, men idén som föreslås kan ha genomförts av andra föreningar/verksamheter. Beskriv eventuella goda exempel från andra föreningar/verksamheter och hur dessa ska anpassas till er idé.

Grupper och geografiska områden med socioekonomiska utmaningar

Beskriv hur projektidén förväntas stärka grupper och/eller geografiska områden med socioekonomiska utmaningar.

Långsiktighet

Planer ska presenteras för hur verksamheten/projektet/erfarenheterna kan fungera långsiktigt efter pilotprojektet och hur det i så fall ska finansieras.

Beskriv om det finns tankar kring hur pilotprojektet kan bidra till att utveckla föreningens verksamhet utifrån att exempelvis nå och behålla nya målgrupper i verksamheten efter projekttidens slut.

Detta händer efter ansökningsperioden

Den 10 juni 2024 ska kommunstyrelsen besluta om vilket förslag och vilken förening som får bidraget under pilotperioden.

Vi kommer att följa upp det vinnande förslaget löpande, både ekonomiskt och utifrån hur väl det uppfyller uppsatta mål. Som ovan nämnts sker en avslutande utvärdering efter avslutad projekttid och om det visat sig vara framgångsrikt kommer eventuell fortsättning med liknande medel för fler föreningar ses över.

Om föreningen inte följer projektplanen kan det leda till att kommunen kräver tillbaka utbetalda pengar.

Om inga ansökningar inkommer eller om inkomna ansökningar inte uppfyller kriterierna tillräckligt väl kommer utlysningen av pilotprojektet avbrytas.

Ansökan om medel för projekt som ska minska segregation (pdf)

Ansökningstiden gick ut den 15 maj och det är inte längre möjligt att ansöka om medel.

Ansökan ska också kompletteras med senaste:

  • Årsmötesprotokoll
  • Verksamhetsberättelse
  • Ekonomisk redovisning (resultat och balansräkning)
  • Revisionsberättelse
  • Dokument som visar aktuella firmatecknare
  • Föreningsuppgift som visar personuppgifter på föreningensföreträdare
  • Föreningens policy för barn- och ungdomsverksamhet
  • Handlingsplan för ANDTS
  • Handlingsplan för att motverka mobbing, trakasserier, rasism ochkränkande behandling.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.