Skolfred

Skolans fredsmanifestation och symboliska lykta. Foto: Ingrid MuldinUnder höstterminens första veckor arbetade alla klasser extra intensivt med värdegrundsfrågor och arbetsro.

Skolfred på S:ta Gertruds skola utlystes högtidligt för läsåret 2016-17 vid vår gemensamma samling vid skolstarten. Representanter från elevrådet läste upp manifestationen (se nedan). Alla klasser har också en tavla med texten och en fredslykta att tända som en symbol.

Vår fredsmanifestation

Att utlysa skolfred betyder att alla i vår skola ska kunna känna sig trygga.
Att vara trygg betyder:
- att våga säga vad man tycker utan att behöva vara rädd
- att vara säker på att bli bemött av både kompisar och vuxna i skolan på ett vänligt sätt
- att känna att man duger i alla sammanhang också när man upplever att man misslyckats

Varje individ i vår skola har ansvaret
- att följa skolans regler, som är goda arbetsvanor
- att prata och umgås med varandra på ett vänligt sätt, både i skolan och via nätet
- att visa omtänksamhet mot varandra i alla situationer

I vår skola vill vi alla medverka till att stärka varandras självkänsla, ge varandra trygghet och glädje, visa medmänsklighet, ta eget ansvar och arbeta för jämlikhet i alla sammanhang.

(Manifestationen är sammanställd utifrån gruppdiskussioner i år 4-6, september 2011.)