Val av gymnasieprogram och skola

Du som ska börja gymnasieskolan kanske redan har börjat fundera på vilka gymnasieprogram som finns eller vilken skola du ska välja.

Inför gymnasieansökan kan du gå in på gymnasieantagningens hemsida. Där kan du få information om vilka gymnasieutbildningar och vilka skolor som erbjuder olika program. Du kan också jämföra skolor i Stockholmsregionen.

Om du är osäker på vilken skola du ska välja kan du läsa vad andra elever i länet tycker om sin skola eller sitt program. På gymnasieantagningens hemsida finns sammanställda kvalitetsenkäter där elever i årskurs två fått svara på frågor om sitt program och sin skola.

Mer information om de olika programmen och vilka skolor som erbjuder vilka program går att läsa på Utbildningsinfo och Programväljaren.

En studievägledare på din skola kan även hjälpa och stödja dig i gymnasievalet. Kontaktuppgifter till studievägledare hittar du på din grundskolas hemsida. Om du är osäker på vem du ska prata med, kontakta Gymnasieenheten i Sigtuna kommun eller Gymnasieantagningen i Stockholm.

 

Till vilken gymnasieskola kan man söka?

Sigtuna kommun har tillsammans med övriga kommuner i Stockholms län tecknat ett samverkansavtal. Det betyder att elever i Sigtuna kommun kan söka fritt inom Stockholms län till alla kommunala skolor och alla nationella program. Introduktionsprogram ingår inte i samverkansavtalet.

Till fristående gymnasieskolor är det ”frisök”, det vill säga fritt att söka till alla program i hela Sverige förutom till introduktionsprogram. 

En elev kan även söka till andra kommunala gymnasieskolor utanför Stockholms län, men då endast till nationella program, inte till introduktionsprogram. 

 

Mer information 

För ytterligare information om de olika programmen som finns att söka:
• Kontakta din studievägledare
• Besök hemsidan för gymnasieantagningen.
• Kontakta kommunens antagningshandläggare

 

 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation
Hitta direkt