Ämneskurs - Dans

Dans är ett uttrycksmedel som återfinns i alla kulturer och under alla tidsepoker. På Kulturskolan får du möjlighet att dansa och ha roligt i våra dansgrupper samtidigt som du utvecklar din kroppsmedvetenhet och rytmik.
Du kan prova på flera olika dansstilar, allt från balett till hiphop!

Dansschema och dansfolder finns till höger på sidan under Relaterad information.  Se platstillgång i dansgrupperna till vänster på sidan. Obs, vi tar endast in nya elever under terminens tre första veckor.

Våra kurser:

 

Babyrytmik för barn 2-20 månader

Läs mer under fliken Babyrytmik till vänster.

Balett-mix

Traditionell balettskola med inslag av andra dansstilar. Vi har balettgrupper från förskoleklass och uppåt.

Pyttedans

Dans och rörelselekar, rim och ramsor. En förälder eller nära anhörig deltar tillsammans med barnet under dessa lektioner. Syskon kan tyvärr  ej vara med under lektionen. Under läsåret 17/18  vänder sig pyttedans gruppen till barn födda 2015 och träffas på tisdagar kl 15.15-15.55.  

Barndans för barn mellan 3 och 6 år

Barndansen tar tillvara på och stimulerar barnens naturliga lust till rörelse och dans. Under lekfulla former får barnen utveckla sin kroppsuppfattning, rumsuppfattning, styrka, flexibiliet och inte minst sin fantasi. Under läsåret 2017/2018 måste en förälder delta på danslektionen för barn födda 2014.

Sång- och danslek/Sång- och dansmix för barn födda 2011/2010 

Under läsåret 17/18 har vi en grupp för f-klass som vänder sig till barn födda 2011 och en grupp för åk 1 som vänder sig till barn födda 2010. Vi sjunger och dansar på ett lekfullt sätt. De barn som  har gått på Musik- och dansverkstad med sin förskola kommer att känna igen konceptet.

Danslinjen för barn/ungdomar från årskurs 5

Läs mer under danslinje-fliken till vänster. Anmälan görs på särskilt formulär.

Dansmix för barn i årskurs 1 och 2

På dansmixen får barnen en grundläggande skolning i dansteknik. Det är dansglädjen som står i centrum och vi bjuder på dansupplevelser i olika stilar. Vi jobbar även med improvisation och komposition där eleverna är med och skapar.

Mix-it för barn från årskurs 3

På mix-it lektionerna får eleverna många olika dansupplevelser. Eleverna får dansa olika stilar t.ex jazz, modernt, show och street. Vi jobbar även med improvisation och komposition där eleverna är med och skapar.

Dans för dig som går på gymnasiesärskola 

Under läsåret 17/18 har Kulturskolan startat en grupp med dans- och teater med hjälp av medel från Kulturrådet.

Vi dansar en mix av olika dansstilar och till olika slags musik, där du själv får vara med och vara skapande.  Lektionen är på Kulturskolan med läraren Lisa Sterner och Malin Stintzing.  Vi hoppas att kunna fortsätta med denna verksamhet även nästa läsår.

 

Street och show från årskurs 7

Street- och show är ett begrepp som rymmer många olika jazzstilar. Dels de tyngre och tuffare rörelserna från streetdance, dels det showiga från showjazzen. Lektionerna består av en uppvärmningsdel, en dansteknikdel och en dansdel. 

 

Hiphop/Street från årskurs 6

En blandning av hiphopens "old school" och "new school". Vi dansar till rap, r'n b, reagge och modern funk musik.

 

Jazz/Modernt/Hiphop med fokus på koreografi. För gymnasie-elever  

Tyngdpunkten ligger på att skapa koreografi i dansämnena Jazz, Modern Dans och Hiphop. Vi ägnar oss åt  improvisation och komposition snarare än teknik vilket inebär att du som elev bör ha en stark dansbakgrund.

 

Kort kurser

Kulturskolan har även vissa läsår kortare kurser och helgkurser i olika dansstilar. Vi kan också skräddarsy kurser efter överenskommelse. Vill du veta mer kontakta Kulturskolan. Babyrytmiken räknas som kortkurs.

Hur väljer jag rätt nivå på danskursen?

I vår dansfolder kan du se vilken nivå det är på respektive kurs.

N Nybörjare
N/F Nybörjare/fortsättning, ca ett års erfarenhet
F Fortsättning, minst 2 års erfarenhet
M Mellan, minst 3 års erfarenhet
A Avancerad, minst 4 års erfarenhet

Kulturskolan förbehåller sig rätten att flytta elev till passande grupp.

Lokaler

Kulturskolan har tre danssalar i Kulturskolans hus i Märsta centrum; Isadora på plan 2 samt Cullberg och Schakt på plan 3.   Dansundervisningen i Sigtuna sker i gymnastiksalen på S:t Olofs skola.

 

Föreställningar

Danseleverna samarbetar ofta med andra elever på Kulturskolan, till exempel med musik-, sång- eller teaterelever. Detta kan resultera i olika produktioner eller uppsättningar. Vi gör också egna dansuppvisningar på Kulturumscenen och uppvisningar bland annat ute på kommunens skolor.

 

Lägerverksamhet

Strax före skolstart erbjuds eleverna (från årskurs 4 på ht) att vara med på sång-, dans- och teaterläger som det senaste åren varit ute på Wenngarn i Sigtuna.  Vi har även haft Dansläger på Kulturskolan (endast dagläger) innan midsommar. Det lägret har vänt sig till barn/ungdomar som minst går i årskurs 3 under våren. Läs mer under fliken Läger. Det blev tyvärr inga sommarläger under 2017.

Lärare:

Eva-Karin Latvala 

Helena Gunnarsson

Joanna Gomes

Lisa Mathiasson

Lisa Sterner

Maria Edin

Sara Falck

Veronica Näslund

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation
Hitta direkt