Ämneskurs - Dans

Dans är ett uttrycksmedel som återfinns i alla kulturer och under alla tidsepoker. På Kulturskolan får du möjlighet att dansa och ha roligt i våra dansgrupper samtidigt som du utvecklar din kroppsmedvetenhet och rytmik.
Du kan prova på flera olika dansstilar, allt från modernt till hip hop!

Dansschema och dansfolder finns till höger på sidan under Relaterad information.  Se platstillgång i dansgrupperna till vänster på sidan. Obs, vi tar endast in nya elever under terminens tre första veckor.

Under vårterminen 2017 så flyttas dansen i Kulturskolans hus ut till andra lokaler i Märsta. Till hösten så kommer all Märsta dans att vara tillbaka i Kulturskolans hus i Märsta centrum.

Dansande flickor 

Dansande flickor. Fotograf: Raquel Lindberg 

Våra kurser:

 

Babyrytmik för barn 2-20 månader

Läs mer under fliken Babyrytmik till vänster.

Balett-mix

Traditionell balettskola med inslag av andra dansstilar. Vi har under läsåret 14/15 balettkurs för barn i årskurs  1-3 och i årskurs  4-6. Till hösten 2015 planerar vi att ha tre balettgrupper,  F-klass+åk 1, åk 2-4 och en tredje grupp som vänder sig till åk 5 och uppåt.

Man kan göra en intresseanmälan till balett för övriga åldrar under Anmälan då vi hoppas kunna erbjuda kortkurser eller fler balettgrupper framöver.

Pyttedans- ny grupp från vårterminen 2017 (vt17).

Dans och rörelselekar, rim och ramsor. En förälder eller nära anhörig deltar tillsammans med barnet under dessa lektioner. Syskon kan tyvärr  ej vara med under lektionen. Från våren 2017 kommer pyttedans att vända sig till barn födda 2014 och träffas på måndagar kl 15.10-15.50. Det går nu att anmäla sig till den gruppen.

 

dansande barn på Kulturum

Dansande barn. Fotograf: Jeanette Sundin

Barndans för barn mellan 3 och 6 år

Barndansen tar tillvara på och stimulerar barnens naturliga lust till rörelse och dans. Under lekfulla former får barnen utveckla sin kroppsuppfattning, rumsuppfattning, styrka, flexibiliet och inte minst sin fantasi. Under läsåret 2015/2016 måste en förälder delta på danslektionen för barn födda 2012.

Sång- och danslek för barn 6 år - NYHET från hösten 2016

Under läsåret 16/17 vänder sig gruppen till barn födda 2010. V sjunger och dansar på ett lekfullt sätt. De barn som  har gått på Musik- och dansverkstad med sin förskola kommer att känna igen konceptet.

Danslinjen för barn/ungdomar från årskurs 4

Läs mer under danslinje-fliken till vänster. Anmälan görs på särskilt formulär.

Dansmix för barn i årskurs 1 och 2

På dansmixen får barnen en grundläggande skolning i dansteknik. Det är dansglädjen som står i centrum och vi bjuder på dansupplevelser i olika stilar. Vi jobbar även med improvisation och komposition där eleverna är med och skapar.

Mix-it för barn från årskurs 3

På mix-it lektionerna får eleverna många olika dansupplevelser. Eleverna får dansa olika stilar t.ex jazz, modernt, show och street. Vi jobbar även med improvisation och komposition där eleverna är med och skapar.

Sång- och Dansmix från årskurs 4 - ingen grupp under läsåret 16/17

Detta är en fortsättningsgrupp som vänder sig från årskurs 4 och uppåt under ledning av en sång- och en danslärare. Man ska tycka om att både sjunga och dansa i denna grupp. Detta är en fortsättningsgrupp där vi även kan ta in enstaka nybörjare. Ingen grupp under läsåret 16-17.

Dans för dig som går på gymnasiesärskola - ingen grupp under läsåret 16/17

Vi hoppas att i framtiden att kunna starta upp en dansgrupp riktad till dig som går på gymnasiesärskola. Vi dansar en mix av olika dansstilar och till olika slags musik, där du själv får vara med och vara skapande. Terminen startar med en samling där det finns möjlighet att få träffa sin lärare och prova på att dansa. Vid detta tillfälle är även föräldrar välkomna. Lektionen skulle vara på Kulturskolan med läraren Lisa Sterner. Anmälan görs som vanligt via Anmälan on-line.  Om tillräckligt många anmäler sig så kanske vi kan starta en grupp i framtiden.

 

Jazzdans

Jazzdansen utvecklades under 1900-talets början och härstammar från det svarta amerikas musik- och danskultur. Den har sitt ursprung i den afrikanska dansen, och har utvecklats av impulser från hela världen. Precis som i den afroamerikanska musiken, så är rytm och synkoperingar viktiga inslag i jazzdansen. Undervisningen bygger på traditionell jazzdans men influeras också av nya stilar som till exempel streetdance, showdans, hiphop och musikal.

På Kulturskolan har vi följande stilar inom jazzdansen:

 

 

Street och show från årskurs 7 - Ingen kurs ht14/vt15

Street- och show är ett begrepp som rymmer många olika jazzstilar. Dels de tyngre och tuffare rörelserna från streetdance, dels det showiga från showjazzen. Lektionerna består av en uppvärmningsdel, en dansteknikdel och en dansdel. För närvarande har vi ingen kurs men det går bra att göra en intresseanmälan

Jazz/modernt från årskurs 8

En blandning av jazzens stilar och modern dans (fridans).

 

Hiphop/Street från årskurs 5

En blandning av hiphopens "old school" och "new school". Vi dansar till rap, r'n b, reagge och modern funk musik.

 

Hiphop/street/Dancehall för ungdom/gymnasie-elever 

Vi dansar olika stilar inom jazzen. Hiphop/Street, Modern Jazz och Dancehall. Improvisation och Komposition ingår i uppgifterna.  Klassen avancerad är till för dig som har god dansvana och är van vid olika danstermer.

 

Kort kurser

Kulturskolan har även kortare kurser och helgkurser i olika dansstilar. Vi kan också skräddarsy kurser efter överenskommelse. Vill du veta mer kontakta Kulturskolan. Babyrytmiken räknas som kortkurs.

Hur väljer jag rätt nivå på danskursen?

I vår dansfolder kan du se vilken nivå det är på respektive kurs.

N Nybörjare
N/F Nybörjare/fortsättning, ca ett års erfarenhet
F Fortsättning, minst 2 års erfarenhet
M Mellan, minst 3 års erfarenhet
A Avancerad, minst 4 års erfarenhet

Kulturskolan förbehåller sig rätten att flytta elev till passande grupp.

Lokaler

Kulturskolan har tre danssalar; Isadora på plan 2 samt Cullberg och Schakt på plan 3. Under våren 2017 så kommer ingen dansundervisning vara i Kulturskolans hus utan flyttas ut på andra lokaler i Märsta.   Dansundervisningen i Sigtuna sker i gymnastiksalen på S:t Olofs skola.

 

Föreställningar

Danseleverna samarbetar ofta med andra elever på Kulturskolan, till exempel med musik-, sång- eller teaterelever. Detta kan resultera i olika produktioner eller uppsättningar. Vi gör också egna dansuppvisningar på Kulturumscenen och uppvisningar bland annat ute på kommunens skolor.

 

Lägerverksamhet

Varje år strax innan skolstart erbjuds eleverna (från årskurs 4 på ht) att vara med på sång-, dans- och teaterläger som det senaste året varit ute på Wenngarn i Sigtuna.  Vi har även ett Dansläger på Kulturskolan (endast dagläger) innan midsommar. Det lägret vänder sig till barn/ungdomar som minst går i årskurs 3 under våren. Läs mer under fliken Läger.

Lärare:

Eva-Karin Latvala (fd Larsson )

Helena Gunnarsson (vikarie från ht13)

Joanna Gomes

Lisa Mathiasson

Lisa Sterner

Maria Edin

Sara Falck

Veronica Näslund

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation