Äta

 Äta en vegetarisk hamburgare - ett klimatsmart val. Foto: Futureimagebank.com

Maten står för närmare 30 % av ett hushålls klimatpåverkan, men växthusgasutsläppen varierar mycket beroende på vad du äter.

Kött orsakar många gånger större utsläpp än grönsaker och baljväxter - det går åt upp till 15 gånger mer energi för att producera ett kilo kött än ett kilo baljväxter. Kött från idisslare orsakar också utsläpp genom att det i djurens matsmältningsprocess bildas metangas. Idisslarna är dock viktiga för vår biologiska mångfald eftersom de hjälper till att hålla våra beteshagar öppna - välj därför svenskt naturbeteskött när du handlar!

Transporter av mat orsakar också stora utsläpp, liksom produktionen av handelsgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

Välj mat som...

  • produceras med hjälp av förnyelsebar energi och utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
  • består av en större andel grönsaker och baljväxter. Välj kött från djur som går ute och äter gräs istället för kraftfoder.
  • är närproducerad, d.v.s. inte har transporterats så långt. Undvik varor som måste transporteras med flyg.
  • är anpassad till säsongen, t.ex. mer sallad och tomater på sommaren och mer rotfrukter på vintern.
  • är lagad från grunden – det går åt energi till att transportera och hålla färdig mat kall (med färdig mat transporteras också luft och vatten i onödan).

 

Se till att den mat som du köper äts upp! Mat som slängs har kostat mycket energi i onödan.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation