Klimatsmarta groddar

Att göra egna groddar är faktiskt väldigt enkelt. Billigt och klimatsmart är det också, och gott!

Det finns många olika slags linser, bönor och frön som passar bra att grodda, alla med olika smak. Vissa är lite svårare än andra men många är också lätta, som gröna linser, linfrö, alfaalfa, sesamfrö, bovete, hirs, råris, vete, krasse, ruccola, mungbönor, sojabönor och kikärtor.

Prova dig fram till dina favoriter! Såhär gör man:

  • Skölj det du ska grodda och lägg i en burk, t.ex. en glasburk. Tänk på att lämna gott om plats för groddarna att växa (alfaalfa ökar i volym 20-30 gånger som grodd jämfört med fröet!).
  • Täck med vatten och ställ i ett mörkt skåp eller mörklägg med hjälp av en handduk över burken. Låt stå över dagen/natten.
  • Töm sedan ut vattnet och skölj fröna/bönorna, t.ex. med hjälp av en sil, eller om du har med en silduk som du sätter över öppningen på burken. Ställ tillbaka burken i mörkret, eventuellt med en bit tyg över öppningen. Det ska finnas lite fukt kvar i burken.
  • Skölj dagligen tills groddarna är klara.
  • Förvara de färdiga groddarna i sval om du har, eller i kylen.


Lycka till och smaklig spis!

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation