Jobblyftet – ett vinnande koncept på alla vis

2015-02-18

Sedan Jobblyftet drog igång förra året har 197 personer fått jobb, 158 barn har fått gladare och stoltare föräldrar med förbättrad hälsa och kommunens kostnader har minskat med cirka 8 miljoner kronor.
Nu har fler fått upp ögonen för detta vinnande koncept och Sigtuna kommun är därmed en av de utvalda som kan få priset för Sveriges bästa utvecklingsprojekt.

Jobblyftet är en utveckling på det projekt som startades 2012 och som gav Sigtuna kommuns samtliga arbetslösa med försörjningsstöd arbete istället för bidrag under ett år. Det senaste året har satsningen varit att inkludera fler grupper och matcha mot jobb i flera sektorer, såväl i näringslivet som i offentlig och social sektor.
En av de viktigaste bitarna är att de anställda får ett kompetensbevis som stärker deras konkurrenskraft på arbetsmarknaden samtidigt som det förbättrar matchningen av invånarnas kompetens mot arbetsmarknadens behov.

Får människor att växa

- I Sigtuna kommun har vi under fler år arbetat hårt med att ge människor rätt förutsättningar för att gå från bidrag till arbete. Framgången i projektet bygger på eget ansvar, vi ser att individerna vill och kan. Egen försörjning får människor att växa och vågar mer, vi behöver fler modiga människor, säger Ibrahim Khalifa (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Det har lett till att alla är vinnare - individer, familjer och samhällsekonomin.
Nu har Sigtuna kommun även chansen att koras som vinnare när GötaPriset 2015 delas ut på Kvalitetsmässan, Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling.

GötaPriset går till bästa utvecklingsprojekt

GötaPriset är en utmärkelse som går till Sveriges bästa utvecklingsprojekt inom offentligt finansierade verksamheter. Förutom äran belönas det vinnande projektet med en prischeck på 150 000 kronor.
Att vara nyskapande och använda sig av nya idéer, att bidra till lägre kostnader och/eller högre kvalitet, att visa vilka resultat som uppnåtts och att på ett tydligt sätt lyfta fram huvudpoänger och lärdomar är några av kriterierna som de utvalda projekten måste uppfylla.

Jobblyftet utvalt bland 362 projekt

Till GötaPriset 2015 skickades det in 362 projekt, 33 projekt har nominerats däribland Sigtuna kommun och Jobblyftet.
Bland de övriga nominerade märks bland annat Örnsköldsviks kommun med ”Lean – en filosofin som ger bättre flöde”, Landstinget Västmanland med ”Framtidens patientmat” och Kungsbacka kommun med ”Gränsöverskridande arbete – seniorer och ensamkommande flyktingbarn”.

Nominerat projekt kommer att presenteras på Kvalitetsmässan den 3-5 november på Svenska Mässan i Göteborg.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressekreterare Sigtuna Kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan