Publicerad:

Sigtunamynt blir unika brunnslock

När Stora gatan i Sigtuna stad renoveras tar vi med historien in i framtiden. Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre speciella mynt med koppling till Sigtuna. Från den 9 februari ställer vi ut dem på Sigtuna museum, innan de placeras längs Stora gatan.

Till vänster står skulptören Annie Winblad Jakubowskis lermodell uppställd. Modellen föreställer ett brunnslock som ska ligga på Stora gatan, format efter det mystiska Björnmyntet. Till höger står Annies datorskärm där en bild av originalmyntet syns.

Skulptören Annies lermodell som föreställer det mystiska Björnmyntet. På datorskärmen syns ett fotografi av förlagan. Fotograf: Annie Winblad Jakubowski.

Stora gatan ska renoveras. Inför detta har det planerats noggrant. En sak som alla delaktiga har varit eniga om är att platsens unika historia ska följa med in i framtiden.

Men hur?

Anders Söderberg är arkeolog vid Sigtuna museum och berättar att en av de mest unika sakerna med Sigtuna är att Sveriges allra första mynt präglades här för tusen år sedan.

Vi kände att självklart ska vi göra våra egna myntbrunnslock!

Projektgruppen bestämde att fjorton stycken brunnslock skulle beställas. Och att dessa skulle ges formen av tre mynt med koppling till Sigtuna.

Det första myntet är Sveriges allra första egna mynt som präglades här i Sigtuna. Det andra är en förlaga till den tidiga svenska myntningen och hittades i Sigtuna stad. Det tredje myntet fann man på Sigtuna museums egen tomt. På det står namnet Björn skrivet med runor.

Men vem denne Björn var är det faktiskt ingen som vet.

"Det var beroendeframkallande"

Snabbt hittade projektgruppen den perfekta skulptören: Annie Winblad Jakubowski. Hon har tidigare gjort jubileumsmynt åt Riksbanken, den ”randiga” 1-kronan som präglades i 40 miljoner exemplar och formgett gravstenen åt tidigare utrikesministern Anna Lindh.

Och när hon fick frågan blev hon överlycklig.

Jag är jätteförtjust i att jobba konstnärligt med föremål som ska användas. Jag föredrar det framför att göra något som bara ska vara fint. Brunnslocken är ett perfekt exempel på just det.

Efter att ha besökt Sigtuna museum och tittat på de tre mynten byggde Annie sakta upp formen med hjälp av lera. Sedan tog hon med modellerna till Tierps Järnbruk som gjöt brunnslocken i järn.

De lät dessutom gjuta några extra exemplar av brunnslocken för att jag skulle få möjlighet att välja ut de bästa gjutningarna. Jag är rätt petig så det kändes väldigt bra.

Var det lika roligt som du trodde att göra brunnslocken?

Det var beroendeframkallande! Jag jobbade som en galning under våren och sommaren förra året. På morgnarna steg jag upp, tog på mig morgonrocken och satte igång direkt. Det skulle kunna jämföras med en komplicerad stickning. Man blir aningen besatt, det är svårt att låta bli så man håller på tills den är klar.

Blir vackrare med tiden

Christine Snäll Åkerblom är projektledare för renoveringen av Stora gatan och menar att det är viktigt att lyfta det historiska utan att det blir för kommersiellt.

Vi försöker göra renoveringen varsamt och vill behålla stadens kultur. Vid brunnslocken kommer vi att placera faktarutor där besökare kan ta del av myntens historia. Att brunnslock ofta ligger samlade i korsningar gör att det ser ut som att någon gått förbi och tappat ut lite mynt. Det blir väldigt vackert!

Från och med den 9 februari ställer vi ut brunnslocken på Sigtuna museum, tillsammans med en av förlagorna – det mystiska Björnmyntet. Dit kommer brunnslocken direkt från gjuteriet och har då en mörk färg. Senare kommer de att mättas med rost, för att inte fortsätta rosta när de placeras längs Stora gatan.

Skulptören Annie Winblad Jakubowski berättar om det förloppet:

Allt eftersom människor går över dem kommer rosten att nötas bort och formen träder fram. Det är precis som med läder, det blir bara vackrare ju mer det används.

Fakta om projektet

  • Stora gatan i Sigtuna stad är över tusen år gammal och renoverades senast för tjugo år sedan. Vi påbörjar den nya renoveringen den 4 mars. Planering och förarbete har pågått sedan 2022.
  • Skulptören Annie Winblad Jakubowski har formgivit fjorton stycken brunnslock efter tre mynt med koppling till Sigtuna. De kommer att placeras utmed Stora gatan.
  • Det första locket är gjort efter ett mynt som är slaget i Sigtuna för kung Olof Skötkonung. Det präglades i Sigtuna mellan år 995-1005 och är ett av Sveriges allra första egna mynt.
  • Det andra locket är gjort efter en av förlagorna till den tidiga svenska myntningen, präglat av myntmästare Godwine i London för kung Ethelred II mellan år 997-1003. Godwine kan även ha varit verksam här i Sigtuna eftersom han står skriven som ansvarig myntmästare på ett av kung Olof Skötkonungs mynt. Förlagan hittades i Sigtuna.
  • Det tredje locket är gjort efter ett mynt som kan vara en vikingatida myntförfalskning eller något slags medalj. Det är gjort av försilvrad koppar och har namnet Björn skrivet med runor. Ingen vet vem denne Björn egentligen var. Myntet hittades på Sigtuna museums egen tomt och är ett helt unikt Sigtunaföremål.
  • Från och med den 9 februari visas ett exemplar av varje brunnslock tillsammans med det mystiska Björnmyntet på Sigtuna museum.