Publicerad:

Nu har vårblommorna dykt upp på olika platser i kommunen

Våren är äntligen här och det är fullt med blommor i skog och mark. I Sigtuna kommun planteras det varje år ut vårblommor på ett antal spridda platser i både markplanteringar och blomsterurnor. Lökarna som planterades i höstas blommar nu för fullt och blomsterurnorna är nu utställda på plats.

Blomurnor som står på kulturtorget i Märsta

Blomsterurnorna är nu utställda på ett antal platser runt om i kommunen. Foto: Sigtuna Kommun

Det är så härligt att våren äntligen är här! Då får vi klippa ner perenner och röja så vi får fram våra fina vårlökar. Våra blomarrangemang är ofta väldigt omtycka och det är såklart väldigt roligt att vårt arbete uppskattas, säger Jacob Andersen, arbetsledare på park- och miljödriftsenheten.

Under hösten har det planterats flera tusen vårlökar som ska sätta färg på kommunen. Planteringarna har genomförts på olika platser runt om i kommunen och det har bland annat planterats scilla och påsklilja. En plantering som är ny för i år är den vid S:t Lars kyrkoruin.

Det jag har sett fram emot mest nu i vår är lökarna vid S:t Lars kyrkoruin. Jag var så spänd i höstas hur det skulle bli. Vi fick knappt gräva bort någon jord, utan bara några centimeter. Detta gjorde att vi var lite oroliga för hur det skulle bli men nu har lökarna kommit upp och det ser fantastiskt ut, säger Jacob.

I årets planteringar i blomsterurnorna har det satsats på färg och årets blommor är en mix av gula, orangea och blåa toner. Det har bland annat planterats violer, gyllenlack och korallkornel för att sätta färg på kommunen. En av dessa blommor är extra trendig för tillfället.

Gyllenlacken är mycket populär bland vårblommorna. Det är en väldigt tålig blomma och den blommar under en lång period, både under våren och sommaren. Ett tips är att ställa undan den på samma sätt som en pelargon så kan den övervintra till nästa år, säger John Hartl, trädgårdssamordnare på park- och miljödriftsenheten.

Blomsterurna och markplanteringar utanför Sigtuna museum

Foto: Sigtuna kommun