Vanliga frågor om familjehem

Vi får många frågor om hur det fungerar att vara familjehem. Här har vi samlat och svarat på de vanligaste.

Kan vem som helst bli familjehem?

Ja och nej. Det är socialnämnden i varje enskild kommun som beslutar om en familj är lämplig som familjehem eller inte. Familjen utreds och matchas mot ett specifikt uppdrag.

Hur stort behov finns av familjehem i Sigtuna kommun?

Mängden uppdrag som socialtjänsten hanterar varierar men i princip är behovet av nya uppdragstagare konstant.

Mörkt sovrum. En tonårstjejs ansikte lyses upp av ljus från mobilen.

Foto: Plattform/Johnér

Hur går ansökan till om jag vill bli familjehem?

Du börjar med att fylla i intresseanmälan på vår webbplats. Därefter blir du kontaktad av en familjehemssekreterare inom 3 veckor.

Du kan även ringa oss på 08-591 260 00 för mer information.

Vad förbinder jag mig till att erbjuda barnet?

Som familjehem ska man kunna erbjuda barnet en trygg och fungerande vardag, god daglig omsorg och en stimulerande fritid.

Familjehemmet behöver ha en nära kontakt med skolan och socialtjänsten, biologiskt nätverk och övriga kontakter som är viktiga för barnet.

Hur länge förbinder jag mig att ta hand om barnet?

Så länge behovet av placering kvarstår. Som familjehem behöver man vara medveten om att socialtjänsten efter tre år har en juridisk skyldighet att utreda om familjehemmet kan ta över vårdnaden om barnet. Efter en sådan process har familjehemmet det juridiska ansvaret för barnets hälsa och utveckling.

Vilka behöver jag samarbeta med?

Du kommer att ingå i ett team kring barnet som består av dig som familjehem, socialtjänsten och föräldrarna. Det brukas kallas det tredelade föräldraskapet. Du kommer också ha kontakt med skola och sjukvård eller andra aktörer som barnet behöver.

Får jag något i ersättning?

Vid en placering utgår ekonomisk ersättning i form av ett arvode och en omkostnadsersättning. Ersättningens storlek varierar beroende på uppdragets omfattning och barnets ålder. Sigtuna kommun följer rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Mer om de olika ersättningsnivåerna går att läsa på SKRs webbplats Länk till annan webbplats..

Får jag välja vilket barn som ska bo hos mig?

Rätt matchning mellan familjehem och uppdrag är en förutsättning för att placeringen ska bli lyckad och fungera över tid för alla parter. Därför försöker socialtjänsten så långt det är möjligt att lyssna in det blivande familjehemmets önskemål om vilken typ av uppdrag som skulle vara rätt för just dem.

Finns det någon åldersgräns för att bli familjehem?

Nej, det finns ingen åldersgräns, men det vanliga är att våra familjehemsföräldrar är mellan 25 och 55 år. Placeringens längd och barnets ålder är faktorer som påverkar. För yngre barn bör man åldersmässigt kunna vara barnets föräldrar.

Kan jag vara familjehem om jag är sjukskriven?

Du ska helst inte vara långtidssjukskriven om du vill bli familjehem. Under tiden du är familjehem kan du vara sjukskriven från ditt ordinarie arbete. Att vara familjehem innebär att du har ett uppdrag från socialtjänsten.

Måste jag erbjuda barnet ett eget rum?

Ja, barnet/barnen måste kunna erbjudas eget rum med fönster.

Ett barns arm håller fast en brun nallebjörn.

Foto: Mikael Svensson

Kan jag flytta under tiden jag har ett familjehemsbarn?

I regel ja, men socialtjänsten måste underrättas i god tid för att ha möjlighet att se över hur en flytt skulle påverka just det specifika uppdraget.

Måste jag ha bil?

Körkort och tillgång till bil underlättar vardagen i uppdraget som familjehem och är absolut önskvärt, men inte ett krav. Allt beror på övriga omständigheter i det tilltänkta uppdraget.

Gör ni registerutdrag?

Ja, men vi behöver ditt skriftliga samtycke. Därefter inhämtas register från Polisen, socialtjänsten i den kommun där du är skriven samt de kommuner du varit bosatt i de senaste fem åren, Kronofogden, Försäkringskassan och Transportstyrelsen. Detta gäller alla över 18 år som är skrivna på bostadsadressen.

Hos vem ligger det juridiska ansvaret?

Om barnet är placerat enligt LVU (lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) ligger det juridiska ansvaret för barnets hälsa och utveckling på socialtjänsten. Däremot har barnets vårdnadshavare rätt till viss insyn och information om vad som pågår i deras barns liv.

Om barnet är placerat enligt SoL (socialtjänstlagen) är det vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna som har kvar det juridiska ansvaret för barnets hälsa och utveckling, men det är familjehemmet som har ansvar för den dagliga omsorgen.

Får jag avsluta mitt uppdrag?

Som socialtjänst har vi ett långtgående ansvar att alltid agera med barnets bästa i fokus.

När det uppstår problem i en placering går det oftast att reda ut genom dialog och samarbete med berörda parter. Men ibland behöver en placering upphöra och då finns det möjlighet både för oss som socialtjänst och er som familjehem att avsluta placeringen.

Uppsägningstid och övriga detaljer regleras i det avtal vi ingår tillsammans vid placeringens början.

Kan familjehemmet får vårdnaden om barnet?

När ett barn har bott i sitt familjehem i tre år ska socialtjänsten enligt lag pröva möjligheten att överföra den juridiska vårdnaden till familjehemmet, under förutsättning att familjehemmet tackar ja till det.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.