Råd från polisen och Elevhälsan

2017-10-20

Med anledning av den pågående polisutredningen mot en anställd på S:ta Gertruds skola. Här är råd från polis och Elevhälsa om hur du pratar med dina barn.

Media uppmärksammar åter den pågående polisutredningen mot en anställd på S:ta Gertruds skola. Därför vill vi påminna om några viktiga punkter:

  • Personen är avstängd medan utredningen pågår och åtal kommer tidigast att väckas under senare delen av hösten.
  • Om ditt barn mår dåligt, eller om du behöver rådgivning om hur du ska hantera svåra frågor kring ditt barn, kontakta Elevhälsan som nås genom kommunens växel, telefon 08-591 260 00.
  • Har du frågor om utredningen kan du kontakta polisen på telefon 114 14.

 

Hur ska jag då prata med mina barn? Här är några handfasta tips.  

Råd från polisen

Om någon får indikationer på att deras barn blivit utsatt för brott ombeds denne att omgående kontakta polisen och inte ställa fler frågor till barnet om vad som skett, utan överlämna det till utbildade barnförhörsledare, då detta annars kan försvåra eller förstöra utredningen.

Råd från Elevhälsan:

Om vi som föräldrar eller vuxna är oroliga för att något har hänt ett barn, till exempel för att det har utsatts för en kränkning eller i värsta fall ett övergrepp, är det lätt att låta oroskänslorna ta över. Om vi som vuxna blir så rädda och oroliga att vi lägger locket på så kan barnet känna att det här är något som vi inte pratar om. Om barnet har något att berätta – om ett övergrepp, om mobbning eller något annat – kanske det låter bli.

Låt barnet få veta att om det är så att någon gör eller säger något som inte känns bra, så är det okej att berätta för någon vuxen (skolsköterska, lärare, morfar) och att det finns hjälp att få. Det är aldrig ett barns fel eller ansvar.

Läs mer på Rädda Barnens webbplats

 

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan