Alla ungdomar har rätt till en bra och trygg uppväxt.

Är du som förälder orolig för din tonåring? Här kan du få tips och råd om du tror att din tonåring riskerar att fastna i kriminalitet eller missbruk.


Vilken inställning har du som förälder om din tonåring dricker alkohol?
Din inställning har stor betydelse för om din tonåring dricker alkohol. Forskning visar att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar börjar oftare att dricka vid tidigare ålder och dricker även mer än barn som inte blivit bjudna hemma. Den som bjuder tonåringar på alkohol visar ju att det är okej att dricka fast man inte är vuxen än. Att inte servera alkohol till minderåriga, hur trevlig och belevad festen än må vara, är ett valborgstips som visar att man bryr sig!

Föräldratips!

Visst kan du som förälder göra något för att din tonåring inte ska börja dricka. Börja med att följa tipsen nedan:

 • Prata med andra föräldrar om fester, alkohol, tider att vara hemma m.m.
 • Bjud eller köp aldrig ut alkohol till din tonåring– det signalerar bara att du tycker att det är okej att barnet dricker fastän hon eller han inte är vuxen än.
 • Visa att du bryr dig. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol.
 • Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser.
 • Kom ihåg – tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger.


Tonårsparlören 2014

Tonåren är en väldigt speciell tid, både för tonåringarna och deras föräldrar. Det finns mycket att ta ställning till som förälder: Ska man bjuda tonåringar på alkohol hemma? Måste man sitta och vänta tills de kommer hem på natten? Vad gör man när tonåringen inte gör som man kommit överens om? Hur tänker ungdomar själva om drickande? För att göra tonårstiden litet lättare har vi gjort Tonårsparlören. Boken är full av tips, argument och fakta om ungdomar och alkohol och en hel del annat som hör tonåren till.
 
Som förälder kan du verkligen göra skillnad. Tro inget annat. Du kan visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger - trots att det inte alltid verkar så.

Länk till Tonårsparlören 2014 finns här intill i högerspalten!

Förälder – du är betydelsefull

Tro inget annat. Du kan visa att du bryr dig om ditt barn, lyssna och vara tydlig med vad du tycker om saker och ting. Att du kanske är orolig för att något ska hända. För tonåringar bryr sig visst om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så.
- En del föräldrar bjuder sin tonåring på alkohol i tron att alkohol då blir mindre spännande. Men all forskning visar samma sak. Tonåringar som bjuds hemma, dricker mer och oftare än andra även utanför hemmet. Får man dricka hemma blir det som en tillåtelse att också dricka borta, säger Marie Unander-Scharin, preventionssamordnare i Sigtuna kommun.

Varningssignaler

 • Ändrade fritidsintressen
 • Byte av umgänge
 • Skolk
 • Skolan går sämre
 • Kriminalitet
 • Humörsvängningar
 • Umgänge med andra ungdomar som har allvarliga sociala problem

OBS! Ovanstående exempel kan vara varningssignaler men kan också vara vanlig frigörelse.

Vad kan man göra?

Du kan alltid kontakta socialtjänsten om du behöver stöd, hjälp och råd. Prata med din tonåring och tala om varför du är orolig. Din tonåring blir kanske upprörd. Om oron var ogrundad har du visat att du bryr dig och du har kanske hittat något annat problem. Om dina misstankar stämmer så finns det en god chans att bryta utvecklingen. De flesta ungdomar slutar med missbruk och kriminalitet med stöd av föräldrar om omgivning.

Sök hjälp vid missbruk

I mellanfasen blir tecknen tydliga: skolk, snatteri, lögner, din tonåring missköter tider och regler. Nu är det viktigt att kontakta skolan och diskutera situationen. Du kan diskutera med andra föräldrar om vilka konsekvenser ett fortsatt dåligt beteende ska få. Om du inte tidigare sökt hjälp är det dags att göra det nu.

Hjälp ditt barn aktivt

I ett sent skede kan det vara så att din tonåring har fastnat i missbruk eller kriminalitet. Om din tonåring själv säger att han eller hon har problem är det lättare att erbjuda hjälp. Tveka inte även om din tonåring förnekar sitt missbruk eller kriminalitet. Du hjälper inte ditt barn genom att vara passiv. Att hjälpa en ung person i detta stadium kräver energi och du kan behöva ta hjälp av andra.

Ytterligare information

Via länkarna, dokumenten och kontakterna till höger kan du få tips och råd om vart du ska vända dig om du är bekymrad och/eller vill bara ha mer information.

 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation