Vanliga frågor och svar

F-Varför byter vi system?

S- Vi vill att det ska vara enkelt att hitta och anmäla sig till våra kurser. Vi vill också förbättra och förenkla kommunikationen mellan elever, lärare och vårdnadshavare.

 

F-Vad händer med min köplats när ni inför bokningssystemet StudyAlong?

S- Du som redan står i kö före 16/10-19 kommer att få förtur till att boka lediga kursplatser för vårterminen 2020. Du kommer att få ett mail med instruktioner.

 

F: Varför höjs avgiften?

S: Kommunfullmäktige har 2018-11-29 beslutat om Kulturskolans budget. För att bibehålla kvaliteten i kursutbuden, trots minskad budget, behöver kulturskolan höja sina avgifter. Avgifterna har inte justerats sedan 2008. De justerade avgifterna ligger i linje med övriga kommuner i Stockholms läns avgifter.


F: Vad kommer vi få för ny avgift?

S: Kommunfullmäktige har 2019-01-31 tagit beslut om nya avgifter och borttagande av ämnes- och syskonrabatter från och med 2019-02-01.  Se Praktisk information, priser. Priset för vårterminen 2019 kommer att bestå av 20% tidigare avgift med rabatter och 80% ny avgift utan rabatter. Se uträkning här; och under Relaterade dokument. 


F: Hur vet jag hur jag ligger till i kön?

S: Tyvärr så kan man inte idag själv se hur man ligger till i kön. På fliken Kurser så kan man se vilka ämnen det brukar vara kö till. Samt under fliken Kurser/Dans/Platstillgång så kan man se vilka dansgrupper som det kan finnas plats till. När någon säger upp 1 plats så blir det 1 plats ledig varför statusen kan ändras fort. Kulturskolan kontakter er när vi har en plats att erbjuda.

 

F: Vilket instrument är det mest kö till?
S: Gitarr och piano är de instrument som vi har längst kö till. 

 

F: Hur vet jag att jag har fått en plats på Kulturskolan?

S: När det gäller gruppundervisning i dans, teater, nycirkus, bild- och form och kör så så skickas Kallelsen tillsammans med Antagningsbekräftelse ut via e-post. När det gäller instrumentalelever så kontaktar läraren ofta själv eleven/vårdnadshavaren först. Antagningsbekräftelsen kommer via e-post.

 

F: Får man spela flera instrument samtidigt på Kulturskolan?

S: Man kan få spela fler instrument i mån av plats, men inte kö-instrumenten: gitarr och piano. Det går däremot att ställa sig i kö för byte av instrument till dessa kö-instrument.

 

F: När betalar man sin terminsavgift?

S: Kulturskolan skickar ut faktura i slutet av september som ska betalas i slutet av oktober för höstterminen samt i februari som ska betalas i slutet av mars för vårterminen. De som börjat senare på terminen får en faktura efter att de har börjat. 

 

F: Hur gammal måste man vara för att gå på Kulturskolan?
S: Det mesta av våra ämnen är för skolbarn. Många ämnen är från årskurs 3. Men blås och stråkinstrumenten år från årskurs 1  (i mån av plats och instrument)  med undantag för mini-trumpet och  barndans redan vid tre års ålder  Vi har Funktionsinriktad Musikterapi från 5 års ålder och teater- och dramalek från årskurs 1 och kör från årskurs 1. För de allra yngsta så har vi babyrytmik för barn som är 2-20 månader gamla. Se alla åldrar för respektive kurs under fliken Kurser


F: När får man ställa sig i kön?
S: Man kan tidigast ställa sig i kö året innan, dvs ämnen som är från årskurs 3 kan man tidigast ställa sig i kö till när man går i åk 2. För tidiga anmälningar registreras ej.  Läs mer om våra olika åldrar under fliken Kurser.

 

F: Får man gå på Sigtuna Kulturskola om man inte är skriven i Sigtuna kommun?

S:  Sigtuna kulturskolas verksamhet är i första hand för invånarna i Sigtuna kommun.  Om du är bosatt i annan kommun än Sigtuna kan du i vissa fall få delta i kulturskolans verksamhet i mån av plats och mot dubbel avgift. Du kan inte stå i kö till ämnen vi har kö till (t ex gitarr och piano). 

 

F: Hur anmäler man sig till Kulturskolan?

S: Anmälan görs via ett formulär under fliken Anmälan på hemsidan eller på en pappersblankett som fås från Kulturskolan. 

 

F: Måste man köpa instrument eller kan man hyra?
S: Bastuba, cello, dragspel, elbas, fiol, klarinett, kontrabas, saxofon, trombon, trumpet, tvärflöjt och valthorn kan man hyra i mån av tillgång. Det kan vara bra för nybörjare innan de bestämt sig för att satsa på ett visst instrument, men annars är det en fördel om man har tillgång till ett eget instrument. De instrument som man inte kan hyra är; piano, gitarr, slagverk och blockflöjt. Blåsinstrument får man hyra endast under sitt första läsår.


F: Var sker undervisningen?
S: En del ämnen erbjuds på flera skolor i kommunen, medan andra ämnen endast sker på vissa platser.  Det mesta av undervisningen sker i våra anpassade lokaler i Kulturskolehuset i Märsta Centrum.


F: Har ni något prova-på-tillfälle?
S: En eller två gånger om året brukar vi ha en prova-på-kväll.  Där får man möjlighet att prova på de olika instrumenten samt ställa frågor till lärarna. Man får även möjlighet att träffa lärare på  bild- och form, sång, dans, fmt och teater. I Kulturskolans evenemangskalender kan man se när tillfället är.  

 

F: Vad har lärarna för någon utbildning?
S: Samtliga lärare med fast anställning är högskoleutbildade.

  

F: Varför finns inte t ex piano med bland instrumentvalen som prioritet 2 och 3?

S: Vissa ämnen (gitarr och piano) har idag en kö till det ämnet varför vi vet att vi inte kommer att kunna erbjuda plats på annat än som första hands val. Därför har vi valt att ta bort de ämnena så att de inte går att söka som andra och tredje hands val.

 

F: Vad skiljer Kulturskolan från en musikskola?
S: En kulturskola har ett bredare utbud av ämnen. Förutom musikinstrument kan man även välja sång, dans och teater. Vi kan även erbjuda babyrytmik, musikterapi och nycirkus.


F: Hur många lärare finns det på Kulturskolan?

S: Cirka 30 lärare arbetar vid Kulturskolan.

 

F: Hur många elever har Kulturskolan?

S: Vi har ca 1250 ämneselever.


Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan

Relaterade dokument