Vanliga frågor och svar

F: Hur många lärare finns det på Kulturskolan?

S: Cirka 35 lärare arbetar vid Kulturskolan.

 

F: Hur många elever har Kulturskolan?

S: Vi har ca 1250 ämneselever.


F: Vilket är det mest populära instrumentet?
S: Gitarr, fiol, piano, sång och slagverk är de ämnen som vi har allra längst kö till.

 

F: Får man spela flera instrument samtidigt på Kulturskolan?

S: Man kan få spela fler instrument i mån av plats, men inte kö-instrumenten: cello, gitarr, fiol, piano och slagverk. Det går däremot att ställa sig i kö för byte av instrument till dessa kö-instrument.


F: Vad skiljer Kulturskolan från en musikskola?
S: En kulturskola har ett bredare utbud av ämnen. Förutom musikinstrument kan man även välja sång, dans och teater. Vi kan även erbjuda babyrytmik, musikterapi och nycirkus.


F: Vad kostar det att gå på Kulturskolan?
S: Terminsavgifterna varierar mellan 600-2145 kr. Se praktisk information för exakta priser.

 

F: När betalar man sin terminsavgift?

S: Vi skickar faktura i slutet av september som ska betalas i slutet av oktober för höstterminen samt i februari som ska betalas i slutet av mars för vårterminen. De som börjat senare på terminen får en faktura vid månadsskiftet.

 

F: Hur gammal måste man vara för att gå på Kulturskolan?
S: Det vanligaste är att man börjar i årskurs 3 till de flesta ämnena. Undantagen är att man kan börja på de flesta av blåsinstrumenten  (i mån av plats och instrument) redan i årskurs 1 och  barndans redan vid tre års ålder  Vi har Funktionsinriktad Musikterapi från 5 års ålder och dramalek från 6 års ålder. För de allra yngsta så har vi babyrytmik för barn som är 2-20 månader gamla. Se alla åldrar för respektive kurs under fliken Kurser. 


F: När får man ställa sig i kön?
S: Man kan tidigast ställa sig i kö året innan, dvs ämnen som är från årskurs 3 kan man tidigast ställa sig i kö till när man går i åk 2.  På ämnen där det är lång kö så skickas ansökan tillbaka om den kommit tidigare. Läs mer under fliken Kurser.

 

F: Hur anmäler man sig till Kulturskolan?

S: Anmälan görs via ett formulär under fliken Anmälan on-line från hemsidan eller på en pappersblankett som fås från Kulturskolan. 

 

F: Måste man köpa instrument eller kan man hyra?
S: Bastuba, cello, dragspel, elbas, fiol, klarinett, kontrabas, saxofon, trombon, trumpet, tvärflöjt och valthorn kan man hyra i mån av tillgång. Det kan vara bra för nybörjare innan de bestämt sig för att satsa på ett visst instrument, men annars är det en fördel om man har tillgång till ett eget instrument. De instrument som man inte kan hyra är; piano, gitarr, slagverk och blockflöjt. Blåsinstrument får man hyra endast under sitt första läsår.


F: Var sker undervisningen?
S: En del ämnen erbjuds på flera skolor i kommunen, medan andra ämnen endast sker på vissa platser.  Från vårterminen 2015 har mycket att undervisningen flyttat in i det nybyggda Kulturskolehuset i Märsta Centrum.


F: Har ni något prova-på-tillfälle?
S: En eller två gånger om året brukar vi ha en så kallad ämnesdemonstration. Där får man möjlighet att prova på de olika instrumenten samt ställa frågor till lärarna. Man får även möjlighet att träffa lärare på sång, dans, nycirkus, fmt och teater. I Kulturskolans evenemangskalender kan man se när tillfället är.  

 

F: Vad har lärarna för någon utbildning?
S: Samtliga lärare med fast anställning är högskoleutbildade.

  

F: Varför finns inte t ex gitarr med bland instrumentvalen som prioritet 2 och 3?

S: Vissa ämnen (som tex gitarr) har idag en sådan lång kö till det ämnet varför vi vet att vi inte kommer att kunna erbjuda plats på annat än som första hands val. Därför har vi valt att ta bort de ämnena så att de inte går att söka som andra och tredje hands val.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan