Ämneskurs - Slagverk

Slagverk är ett samlingsnamn för många instrument, vilket innebär att om man väljer att spela slagverk, väljer man att spela hundratals intrument.

Slagverk brukar delas in i olika familjer nämligen, slagverk, timpani, mallets och trumset. Trumsetet används oftast i pop, jazz och afrostil. Pukor och mallets används oftast i mer klassiska sammanhang.

 

trumset

Trumset. Fotograf: Sigtuna kommun

Undervisning enskilt och i orkester

Väljer man att spela slagverk så väljer man samtidigt att spela i en orkester. En gång i veckan får man en enskild lektion och en gång i veckan spelar man med orkestern.
 

Slagverk

PercussionTill slagverksgruppen hör alla rytm och slaginstrument som till exempel trumset, congas, tamburin, bongos, triangel, cymbal, marackas, slag, skrap, rasselinstrument med flera.

  

Percussion. Fotograf: Sigtuna kommun 

Timpani

pukaTimpani är samlingsnamnet på pukor i olika storlekar. De används som regel i orkestrar och slagverksensembler.

 

 

 

 

Puka. Fotograf: Sigtuna kommun 

Mallets

MalletsMallets är alla stavspel - xylofon, vibrafon, marimba, chimes och klockspel. På Kulturskolan drivs en malletensemble för att man som slagverkare också ska få närma sig melodi- eller ackordinstrument. Vi är stolta över att ha en malletensemble på denna nivå. 

 

Mallets. Fotograf: Sigtuna kommun

Notläsning

Att slagverk kräver en god känsla för rytm och en utmärkt koordination vet de flesta, men att det är precis lika viktigt för de som utövar slagverk att lära sig noter som för andra instrumentalister kanske inte alla tänker på. Noterna skrivs i basklav eller i trumklav, där de olika slagverken har sin plats i notsystemet. Rytmen noteras på samma sätt som den görs för alla instrument.

Instrument att hyra

Tyvärr har kulturskolan ingen tillgång på intrument att hyra ut inom Slagverk. Ett trumset bör man ha hemma för att få ut så mycket som möjligt av undervisningen. Ett nytt trumset kostar från cirka 5.500 kronor. Ett begagnat är självklart billigare. 

Lång kö

Oftast är kön lång till slagverksundervisningen, varför Kulturskolan inte kan garantera plats för alla sökande. Man kan tidigast ställa sig i kön till slagverk när man går i årskurs 2.

 

Lärare

Jonathan Lundberg

Wielle Waninger

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation