Danslinjens studieresa till Malmö 2-3/5 -2014

2014-05-06

Danslinjen 1 på Sigtuna Kulturskola med dansfröken Veronica Näslund lämnar Stockholms central fredag förmiddag den 2/5.

Ca 5 timmar tar tågresan till Malmö, där vi bl.a. ska gå och se en dansföreställning med Skånes Dansteater, en av Sveriges största danskompanier för fri dans. Stämningen på tåget är uppsluppen och vi äter godis och frukt, snackar, fnittrar och känner oss laddade för vidare äventyr. Få har varit i Malmö tidigare.

Vi anländer till ett soligt och försomrigt Malmö strax innan 16 och vi fixar busskort snabbt och effektivt, förvånade över det billiga priset. En promenad tar oss till vandrarhemmet mitt i Malmö city men vi hinner knappt lasta av oss innan vi måste äta middag och förbereda oss för kvällens föreställning "M&M&M" på Skånes Dansteater. Vi hittar en Grekisk restaurang där vi slänger i oss maten för att springa till bussen som tar oss till Dockan där föreställningen äger rum.

"M&M&M" är en föreställning som består av tre olika stycken av tre olika koreografer: Martin Forsberg, Marina Mascarell och Marcos Morau. Alla koreografer har namn på M, därav namnet på föreställningen. Styckena heter i turordning: "the extended version of nothing" och innehöll fyra dansare.

Koreografen hade använt repliker/text i stycket och lekte mycket med ljud, skuggbilder och masker/huvudbonader. Det var det längsta stycket och den allmänna uppfattningen från eleverna var att stycket kändes hotfullt, mystiskt, psykiskt läskigt och delvis svår att förstå. Det andra stycket; "The sway of her hips", innehöll tre dansare. Det var ett stycke som byggde enbart på kontaktimprovisation, formationer och en mild ljusbild. Musiken var sakral och nästan högtidlig. Ett omtyckt stycke av eleverna. Det tredje och sista stycket: "och jord ska du åter vara" innehöll 7 dansare i väldigt specifika uniformer. Männen hade prästkostymer med för korta byxor och kvinnorna hade en typ av sjuksköterskeuniformer som kan härledas till fältsjukhus. Man hade även fyra vita upphängda skynken som var en del av numret. Stycket var oerhört dramatiskt och man använde poesi för att förstärka rörelserna. Det hela skildrade krig, död och begravning och var också mycket uppskattat av eleverna.


Helt uppfyllda av föreställningen återvände vi till vandrarhemmet för att sova och samla kraft för nästkommande dag.

Dag 2:
Vi äter frukost, packar och checkar ut. Bussen mot Dockan går vid 9.40 och solen strålar från en klar himmel. Vi är lite trötta och spända inför dagen men också väldigt nyfikna. Alla är överens om att vandrarhemmet hade fin standard och vi blev väldigt väl bemötta.


När vi anlänt till Skånes dansteater, blir vi välkomnade av koreograferna Melody Putu och Caroline Bowditch. Vi får en otroligt fin rundtur i helt oslagbara lokaler som också delas av Malmöoperan och Malmös stadsteater. Dansteaterns lokaler innehåller allt från kontor till ett fint fik och ett scenrum. Melody berättar för oss att lokalerna tidigare var skepphangar, så man har försökt bibehålla känslan av fabrik och rustik. Skånes Dansteater har funnits i lokalerna sedan 2006, så det känns nytt och fräscht. Höga tak, massagerum, stora danssalar och ett magiskt kostymförråd imponerar på oss allihop. "Skånes Dansteater är ett forum för alla!" påpekar Meldoy. I ensemblen har vi dansare som är både rörelsehindrade och blinda. Caroline som både är artist och koreograf är rullstolsbunden och hon ser sin uppgift att ifrågasätta och peka på att alla har en historia att berätta! Word!

Vi dricker vatten och gör oss redo för en workshop med Melody.
Det visar sig bli ett intensivt möte, minst sagt. Vi börjar med en ganska mjuk och stretching uppvärmning som snabbt övergår i en kort, snabb Afrika-inspirerad koreografi. Vi svettas en hel del och många upplever att de fick släppa taget och inte bry sig om speglarna eller ev publik. Melody som framstod som en ganska mjuk och förslagen person blir väldigt levande, engagerad och intensiv när han skapar. Efter att svetten lackat i 40 minuter övergår Melody till en mer modern och improvisativ repertoar.


Arbetet berör oss oerhört och både Melody och Caroline är väldigt imponerad av eleverna. Vi får ynnesten att sitta med Caroline och bearbeta och dela alla känslor vi upplevt under arbetet. Caroline ser varje elev och lämnar ett stort avtryck hos var och en. Den stunden tillhör oss men jag kan kort säga att den förde gruppen oerhört nära samman.

Jag ser hur eleverna växte och analyserade, funderade, kramades och delade djupa känslor. Jag grät av stolthet och vi var alla så tacksamma över det varma och ödmjuka mottagandet. Vi är varmt välkomna igen och alla elever blev erbjudna ett sommarjobb (!) nästa sommar; ett fantastiskt unikt erbjudande att få jobba med Melody och Caroline! Så imponerade blev de av våra elever!!! Melody var särskilt imponerad av elevernas närvaro och mod att uttrycka djupa känslor i sitt arbete. "Det är äkta dans!"
Jag kan inte annat än hålla med!

Vi fick även möjlighet att tacka några av dansarna innan vi gick iväg.
Alla var överens om att vi fått ett fantastiskt, vackert möte med danskonsten och Malmö! Alla danselever borde få göra en liknande resa.

Vi promenerar, lite gråtmilda och trötta mot tågstationen i Malmö. Vi äter, handlar proviant inför resan i all hast och sitter nu på tåget hem.

Danslinjen 1 med Veronica Näslund säger TACK MAMLÖ! TACK SKÅNES DANSTEATER! På återseende!

Vi tackar naturligtvis de förstående o tålmodiga föräldrar som bidragit privat till reskassan för eleverna. Vi tackar också Kulturskolans föräldraförening och Dansavdelningen på Kulturskolan som gjort den här studieresan till Malmö för Danslimjen 1 möjlig.

Tjejer på centralstationen. Foto Veronica NäslundTjejer på tåget. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

 

 

Tjejer på restaurang. Foto Veronica NäslundSkånes Dansteater. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

 

 

Tjejer på trottoaren. Foto Veronica NäslundLäktare. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

 

 

Taket. Foto Veronica NäslundTjejerna på rundtur. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

T-shirt. Foto Veronica NäslundLagerlokal. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

 

 

Danselever. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

Dansare på golvet. Foto Veronica Näslund

 

 

Ungdomar som dansar. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

Danslinjen 1 i Malmö. Foto Veronica Näslund

 

 

Utsikt över vattnet. Foto Veronica Näslund

 

 

 

 

Alla DL1-tjejer. Foto Veronica Näslund

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan