Res miljövänligt

Bilagan På väg om transport och miljöHälften av alla bilresor i Sverige är kortare än 5 kilometer. En stor och enkel insats du kan göra för miljön och din hälsa är att cykla eller åka kollektivtrafik.

Fysisk aktivitet gör dig friskare och förlänger livet. Forskning visar att de som reser kollektivt rör sig fyra gånger mer än de som åker bil till jobbet.

Res med bil, buss, cykel eller tåg

När du väljer färdmedel gör du ett val som påverkar både miljön, din hälsa och din ekonomi. Det är inte alltid snabbast som vinner!

Här kan du se hur olika färdsätt står sig mot varandra längs tre viktiga pendelstråk i Sigtuna kommun.

grafik tid, hälsa, utsläpp, tid Sigtuna-Märsta 

Om du tar buss

istället för bil fram och tillbaka mellan Sigtuna och Märsta 5 dagar i veckan minskas dina koldioxidutsläpp med 440  kilo på ett år. Det motsvarar en flygresa tur och retur till Paris. Dessutom sparar du 5 500 kronor.

grafik tid, hälsa, utsläpp, tid Märsta-Arlanda

Om du cyklar

tur och retur mellan Märsta och Arlanda 3 dagar i veckan förbränner du 1 250  kcal mer än om du hade kört bil. Det motsvarar 8 medelstora kanelbullar. På ett år sparar du dessutom 7 000 kronor.

grafik tid, hälsa, utsläpp, tid Rosersberg-Märsta

Om du tar tåget

istället för bilen tur och retur mellan Rosersberg och Märsta 5 dagar i veckan minskar du koldioxidutsläppen med 600 kilo på ett år. Det motsvarar en flygresa för två till Prag tur och retur.

Pris för resa med SL-tåg/buss avser förköpsremsa. Utsläpp från bensinbil avser en svensk genomsnittsbil. Med miljöbil menas bil som släpper ut 120 g koldioxid per km. Beräkningar för bil avser bil med endast förare. Utsläppsberäkningar för bil avser varmstart. Vid kallstart ökar bränsleförbrukningen med 35 % de första 5 kilometrarna.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan