Fristadsförfattaren Ragip Zarakolu

Ragip Zarakolu

Måndagen den 16 december 2013 anlände Ragip Zarakolu till Arlanda. Sigtuna kommun har därmed på allvar klivit in som en av Sveriges fristäder för förföljda författare.

Ragip Zarakolu, född 1948, är en verksam och välkänd publicist i Turkiet. Han har erfarit över 40 rättegångar, bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under första världskriget i nuvarande Turkiet, men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation.
En av Ragips första fängelsestraff var 1971 under militärjuntans statskupp i Turkiet, då han blev fängslad för att ha haft hemliga relationer till Amnesty International. 1977 grundade Ragip Zarakolu förlaget Belge Publishing som han i dagsläget driver tillsammans med sin fru.

- I Sigtuna kommun jobbar vi med demokratifrågor på flera plan. Eftersom vi är en kommun med hela världen runt knuten är det naturligt för oss att arbeta för demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet också i omvärlden. Vi är därför glada över att nu kunna erbjuda fristad till en förföljd författare, uttalar kommunstyrelsens ordförande Lars Bryntesson (S), tillsammans med kommunalråden Bosse Andersson (C), och Pierre Cengiz Edstrand (Mp) som representanter för den blocköverskridande kommunledningen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet).

 

- Sigtunastiftelsen är en plats för dialog och för fritt tänkande. Här har också de konstnärliga språken, och då inte minst litteraturen, en självklar plats. Därför känns det viktigt att erbjuda en fristad till en författare som i sitt hemland begränsas i sin yttrandefrihet. Sigtunastiftelsen vill vara med och verka för ett öppet och demokratiskt samhälle, säger Sigtunastiftelsens direktör Alf Linderman i en kommentar.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan
Läs mer:

Läs mer: