Skridskoåkning

Vi informerar här om vårt arbete med sjöisen. Vi rapporterar inte om isens tjocklek eller om den håller för att vistas på. All åkning och vistelse på isen sker på egen risk.

 

När isen har vuxit till sig så mycket att den klarar av att bära våra plogmaskiner startar arbetet med att få så bra skridskoslinga som möjligt. Väder och vind bestämmer alltid vad som är möjligt, men vår ambition är att erbjuda så bra skridskomöjligheter som möjligt

När isförhållandena tillåter prioriteras nedanstående slingor. Vilka slingor som plogas och hur långa de kan bli beror helt och hållet på is- och väderförhållanden.

 • En slinga om ca 7 km från Sigtuna och strandpromenaden upp till Erikssund via Sjudargården. Här uppe styr vattengenomströmningen i sundet hur lång landpromenaden blir för den som vill åka vidare norrut.
 • En slinga om ca 5 km från Sigtuna och strandpromenaden via Munkholmen vidare mot Djupvik och Näsudden till norr om Pilholmen på Skarven (Upplands Väsby kommun fortsätter sedan plogandet ner till friluftsgården Kairo ca 9 km).
 • En rundbana utanför strandpromenaden i Sigtuna som mäter ca 1 km.

 

Tänk på följande när du ger dig ut på isen:

 • All vistelse på sjöisen sker på eget ansvar
 • Åk aldrig ensam
 • Ha alltid isdubbar runt halsen
 • Ha med ispik för att kontrollera isens tjocklek
 • Att ha med sig barnvagnar eller liknande ut på isarna är inte att rekommendera
 • Isförhållanden kan ändras snabbt. Råkar, vindbrunnar och vårsolen innebär att det som från början var stabil och tryggt underlag kan bli det omvända
 • Ta gärna del av ytterligare information om säkerhet på sjöisar från Friluftsfrämjandet eller andra organisationer

 

Senaste rapporten från isen

Vi informerar här om vårt arbete med sjöisen. Vi rapporterar inte om isens tjocklek eller om den håller för att vistas på. All åkning och vistelse på isen sker på egen risk.

Var uppmärksam – isränna

Norrvatten har meddelat att arbetet nu är färdigt på Sigtunafjärden. Ingen mer isbrytning kommer att ske där. Dock - båten kommer att bryta en ränna från Flottviken in mot Stockholm. Detta sker enligt uppgift, måndagen den 4 februari.

Mer information om Norrvattens arbete

Arbetet och isbrytningen påverkar givetvis våra möjligheter att ploga skridskoslingan som vanligt, från Sigtuna och söderut mot kommungränsen till Upplands Väsby. Så snart vi ser det möjligt kommer vi att göra vad vi kan för att öppna den slingan. Mer information om vad som sker på isen ser ni här nedan.

Karta som visar brutna isrännor

 

2019-02-14

Det milda vädret ställer till det rejält. Bitvis är isarna fina och åkbara - särskilt på morgonen, men merparten av isytan är problematisk. Idag meddelade Sigtunarännets organisation att helgens planerade skridskolopp är inställt. Vi har provat att förbättra slingan med våra redskap, det har dock inte blivit bra. Nu är det upp till naturen vad det blir framöver.

2019-02-05

Tung idag med, flera partier av slingan är riktigt blöta. Idag har vi plogat upp det som kommer att vara banan för Sigtunarännet, 12 km från strandpromenaden och Kallbadhusviken västerut och tillbaka. Vi kommer inte att ta oss över de rännor som båten bröt så sent som i fredags.

Imorgon fortsätter vi att bredda slingan och jobba för att få så bra underlag som möjligt - trots att vädret inte riktigt är med oss just nu.

2019-02-03 

Tuuuung snö på isen idag, både personal och maskiner fick slita hårt på isen idag. Nu prioriterar vi slingan på Sigtunafjärden, från Kallbadhusviken upp mot Broholmen och tillbaka. På flera delar av slingan är det blöta partier, underlaget är till och från ganska dåligt. Vi håller slingan så öppen vi kan och väntar/hoppas att vädret och naturen hjälper oss att få bra underlag inom kort. Men, väderprognosen den kommande veckan. ser inte helt enkel ut. Mera snö och temperaturskiftningar.

 Finbesök på fjärden idag :-)

2019-02-02

Ja, det blev lite snö på isen igen. Idag rensar vi slingorna och laddar inför snöfallet som kommer ikväll/natt. Prognosen lovar snöfall som startar i natt och pågår till söndag eftermiddag. Vi räknar med att få undan snön och se fram emot några dygn med kallt och klart väder.

2019-02-01

Nu börjar vi fokusera på Sigtunafjärden. Isbrytning och arbetet med vattenledningsröret är avklarat. Vi håller oss nära strandlinjen från staden upp mot Sjudargården och Broholmen och väntar på att isrännorna ska frysa till så att de bär våra maskiner. Var försiktiga om ni på något sätt tänker er korsa fjärden ut mot rännorna!!!!

Vid stranpromenaden och Kallbadhusviken finns det en öppen plogad lekyta samt starten på slingan västerut mot Sjudargården, runt Broholmen och tillbaka. Iskvalitén är "sådär" men blir bättre närmare Sjudargården och Broholmen. Sträckan mäter ca 5,8 km.

Slingorna på Garnsviken är snöröjda även dom. Mer info om dom här nedan.

2019-01-31

Då är slingan ren från snö igen. Samma som tidigare, både söder och norr om bron i Garnsviken. Vi noterade ett par råkar på den östra sidan av sjön vid Charlottenberg - var försiktiga. Vid råkarna har vi dragit om och på vissa ställen breddat slingan, men som sagt - var försiktiga.

Imorgon går vi ut och undersöker framkomligheten på Sigtunafjärden. Nu ska isbrytningen vara klar, båten kommer att ta sig från Flottviken in mot Stockholm på måndag, det innebär att själva Sigtunafjärden nu får lägga sig i lugn och ro. Däremot får vi en ny färsk ränna att hantera vid Flottvikens utlopp.

2019-01-30

Idag blev det röjning av snö som kommit de senaste dagarna. Både den södra och norra slingan på Garnsviken är nu rensad - lagom till att det singlade ner lite nya snöflingor. Underlaget bedöms åkbart, som tidigare.

Vi håller koll på väderprognoserna och räknar med att kraftsamla till helgen. Dock lovar prognosen - idag - ett rejält snöväder i helgen, som framåt söndag kväll övergår i regn. Vi följer utvecklingen och jobbar för att ge er så bra förutsättningar som möjligt på isen. Samt att vara förutseende för att få så bra effekt som möjligt med de timmar vi är på isen med maskinerna.

2019-01-26

Första helgen med plogade slingor denna vinter :-)

Idag var vi ute och breddade slingan norr om bron, och tog bort gårdagens snö. Den norra slingan mäter nu ca 8 km och isen beskrivs som åkbar. Lite sämre på den östra sidan, längst med Charlottenberg.

Den södra slingan är nu 1,7 km och isen beskrivs som åkbar +.

Som tidigare år - iaktag föriktighet under bron. Det kommer ner slask med salt och grus från vägen. Det förekommer även svagare partier kring bropelarna.

2019-01-25

Nu finns det en slinga norr om bron likaså. Nu går det att åka hela sträckan från vattenskidklubben vid södra Garnsviken via en kort promenad under bron för att sedan ta slingan norrut upp mot Venngarn. Den notrra delen bedöms som något bättre beträffande iskvalitén, men åkbart får räcka som bedömning idag med. Delen mellan bron och norrut mäter omkring 7 km.

Som igår - fast bredare - finns en rundslinga på södra sidan bron mellan vattenskidklubben, Björkbacka strand och bron. Samt en liten "plan" plogad vid Aquacenter. Slingan på södra sidan mäter ca 1,5 km.

Imorgon lördag ger vi oss ut igen, planen är att bredda den norra slingan samt hålla bort ev. snö som kommit under kvällen och natten.

 

 

2019-01-24

Idag har vi börjat ploga Garnsviken, söder om bron. Slingan runt viken är ca 1,5 km, isen är åkbar över lag. Förra veckan hade vi nederbörd i form av snö och regn som kom ner på den redan frusna isen, det var inte till fördel för underlaget. Som sagt - åkbart.

Imorgon ger vi oss ut på den norra delen och ser vilken slinga vi får till där. Mer information när vi är klara där.

2019-01-18

Nytt år och snart nya möjligheter att njuta av att vistas på isen. Början av vintern har varit lite fram och tillbaka gällande isläget. Nu i veckan noterar vi att Sigtunafjärden lagt sig. Tyvärr föll det häromdagen rikligt med snö och sedan regn på det.

Nu bedömer vi att vi kan börja gå ut på isen och undersöka hur isen har lagt sig, för att undersöka om vi på ett säkert sätt kan ta ut maskiner och personal på isen. Vi startar detta arbete nu kommande vecka. Har isen vuxit till sig så att vi bedömer den säker för oss, kommer vi att påbörja plogning av både slingor och öppna ytor som tidigare år.

2018-03-23

Nu avslutar vi underhållet av slingan för denna säsong. De senaste dagarna har isen mjuknat betänkligt och delar av slingan är blöt.
Nu parkerar och servar vi maskinerna, putsar av plogbladen och planerar för nästa issäsong.

Hoppas att ni har haft trevliga turer på isen denna vinter. 

2018-03-20

Kanske årets sista plogning idag. Delar av slingan såg bra ut, isen var var dock bitvis väldigt blöt. Vissa stråk av överis förekommer och under em. blev isytan väldigt mjuk.

2018-03-10

Lördag morgon och nya tag på isen. Idag var det stundtals svårplogat med tung blöt snö, bitvis var det t.o.m. mycket vatten på isen. Snöndjupet var uppåt halvmetern ibland, vilket gjorde att vi fick ploga upp dubbla vallar. Alltså snövallar på båda sidor av slingan, vilket inte är optimalt då snövallarna (som nu är tunga av blöt snö) tynger ned isen på båda sidor om slingan. Det gör att den tyngda delen av isen sjunker och att vattnet lätt sipprar upp, samtidigt som isen mitt i banan inte sjunker. Det innebär att det lättare uppstår längsgående sprickor i isen. 

Slingan går som tidigare från Sigtuna ner till kommungränsen mot Upplands-Väsby. Vi har dragit en smalare slinga in i Flottviken och Rosersbergsviken. Steningeviken hoppade vi över då det dels är stökigt med en råk som går över nästan hela viken, dels trycker det på mycket vatten från den inre delen av viken –från Märstaån.
Som tidigare finns det en öppen isyta och en rundbana vid strandpromenaden. 

Nu visar prognoserna tyvärr lite ostadigt väder, varmare och regn framåt tisdagen. Vi får se vad väder och vind ger oss för förutsättningar på isen framöver.

2018-03-09

Tidigare i veckan har vi plogat  slingan och rensat den från snö. Under torsdagen och natten till fredag kom det ny snö och väderomslag till plusgrader. Mer snö väntas ikväll och en bit in på det nya dygnet.

Vi planerar att ge oss ut på lördag morgon för att rensa slingan.
Förhoppningsvis får vi en fin helg på isen. 

Vädret ser  dock ut att bli ostadigt i början av veckan, vi håller oss uppdaterade och anpassar våra resurser efter vädret.

2018-03-02

Mars månad - redan.

Nu har den senaste tiden värsta kyla och snöande lugnat ner sig. Idag är vi ute på isen och putsar av den snö som stökat till slingan då det blåst in en hel del snö i den plogade delen.

Idag är det plogat och öppet till koppling upp mot Upplands-Väsby igen. Slingan går från Sigtuna söderut in i Flottviken och en rundbana in i Roserbergsviken, med genvägar där slingan går in i vikarna. 

Skulle det behövas är vi beredda att gå ut imorgon lördag igen. Hoppas att det blir en strålande skridskohelg på isen.

2018-02-28

Dom senaste dygnens snö och blåst har stökat till det ute i slingan. Idag har vi plogat slingan från Sigtuna upp till angöringen till Upplands-Väsby. Vid strandpromenaden finns en rundbana och en plogad öppna yta.

2018-02-27 

Nu är slingan plogad igen efter två dagar med kraftig nederbörd. Slingan går upp till Rosersberg med en avstickare in i Steningeviken. Vid Strandpromenaden är den öppna ytan plogad igen. 

Dom södra länsdelarna har idag fått sin beskärda del av  snö. Enligt radarbilderna så har vi i Sigtuna kommun idag legat precis mitt emellan två ”snökanoner” som dragit in från Östersjön. Det som nu stökar till det på slingan är vinden. Den relativt kraftiga vinden är inte bara kall, slingan blir snabbt överöst med snö då vinden ligger på som den gjort idag.
enligt prognoserna kommer kylan att hålla i sig, vindarna kommer att hålla sig kring nord och ost, vilket kan innebära ytterligare snö kommande dagar. Vi håller oss uppdaterade och sätter in resurser när vi ser att det är lämpligt och möjligt.

2018-02-24 

Efter gårdagens och nattens snöfall ger vi oss ut och plogar slingan igen. Med solen på väg upp och 13 grader kallt nu på morgonen ser det ut som att vi kommer få en bra vinterdag på isen. 

Slingan är nu plogad upp till Rosersberg där kollegorna i Upplands-Väsby hade plogat sent på fredagen efter snöfallet. Slingan går som tidigare in en sväng i Flottviken och Rosersbergsviken med möjlighet att köra rakt fram upp till friluftsområdet Kairo i Upplands-Väsby utan att åka in i de två vikarna. Vid Strandpromenaden är den öppna ytan plogad igen. 

 Plogning 24 feb

2018-02-23 

I morse plogade vi slingan och fick bort de senaste dygnens snö som lagt sig i banan. Som tidigare är det till och från lite sämre underlag, men i huvudsak är isen fin och fri från sprickor. Nu prioriterar vi slingan från Sigtuna upp till Rosersberg via Flottviken och kopplar ihop oss med slingan från Upplands-Väsby. Avstickare finns mellan slingan in till Flottviken och slingan in till Roserbergsviken. 

Vid strandpromenaden i Sigtuna finns en plogad öppen yta, det står även en isskrapa på plats om någon vill hålla ytan mer snöfri under helgen. 

Som tidigare – var varsamma det är förvisso kallt och isarna växer till, men vi ser råkar som öppnat upp sig. Dessa har i vissa fall frusit till med en betydligt mycket tunnare is är vad det är runt omkring. 

Under morgondagen – lördag – går vi ut på morgonen och tar bort den snö som fallit under fredagen och natten till lördag. Hoppas att vi får en solig och i detta fall snöfri helg i övrigt.

2018-02-20

Under helgens genomfördes Sigtunarännet, ett skridskolopp som hade start och mål i Sigtuna. Slingan har plogats innan och under helgen. Det kom mer snö än vad vi hade räknat med, inte minst natten till måndagen. Under måndagen och idag tisdag har vi varit ute och plogat slingan. Den slinga som fanns dragen under skridskoloppet var helt översnöad i måndags, men är plogad och öppen för skridskoåkning igen. 

Den tidigare delen av slingan som drogs in i Steningeviken, har fått utgå. En råk har öppnats tvärs över i stort sett hela viken. Nu finns det en plogad angöring som går längst den västra sidan av Steningeviken. Angöringen gör att man kan åka skridskor från viken ut till slingan och välja att åka söder ut mot friluftsområdet Kairo i Upplands-Väsby via Rosersberg, eller att ta sig norrut mot Sigtuna.
Med det skrivet så förstår ni att kollegorna i Upplands-Väsby har plogat från kommungränsen upp till Kairo. Så slingan går idag från Sigtuna upp till just Kairo.

Isen är mestadels fin, men det finns delar där det är skrovligt underlag.

Var uppmärksam! Precis som vi beskrivit tidigare denna vinter, är det besvärligt med höga flöden av vatten som orsakar förrädiska isar där vattnet rör på sig. Området kring Färjestadsbron som skiljer Garnsviken med Sigtunafjärden, är ett sådant område. Här rekommenderar vi stor försiktighet inom ett stort område kring bron och dess utlopp in mot Sigtunafjärden.

Vi bedömer inte att vi i detta läge kan öppna en slinga norrut mot Eriksund då vi ser en stor variation av iskvalité när vi närmar oss Sjudargården.

2018-02-16

Idag har vi plogat och vårdat slingan större delen av  dagen. Enligt nuvarande väderprognos ska det bli kallare och det väntas inte mer nederbörd under kommande dygn. Dock, imorgon lördag ger vi oss ut igen för att fortsätta sköta skridskoslingan.

Som tidigare beskrivits har vi mycket vatten och flöden i naturen, mer än vad vi är vana vid från andra vintrar. Det är viktigt att vara observant ute på isen. Även om vi på många sätt har en stabil kärnis ser vi att råkar och andra försvagningar dyker upp där vi för några timmar sedan hade en stabil is. Var försiktiga, och som vanligt gäller det att ha med sig utrustning och sällskap. Ta del av de tips som finns här ovan. 

Under dagen ställde en råk till problem inne i Steningeviken, slingan är nu omdragen och svänger av innan råken. Idag mäter hela slingan från och till Sigtuna ca 22 km. 

2018-02-08

Tidigare i veckan och idag har vi jobbat med att ställa iordning slingan från Sigtuna ner till kommungränsen mot Upplands-Väsby, där går det sedan att ta sig vidare ner till friluftsområdet Kairo i Upplands-Väsby. Slingan ner till kommungränsen via Steninge och Rosersberg och tillbaka till Sigtuna mäter ca. 25 km. Vid strandpromenaden finns även en plogad öppen isyta.

Var uppmärksam! Det finns all anledning att vara uppmärksam och göra kloka beslut även i den plogade banan. Det är mycket vatten i naturen efter höstens och vinterns rikliga nederbörd och med det mycket vatten i rörelse. Vid väderomslag kan isförhållanden ändras snabbt.

Som vanligt gäller det att ha med sig utrustning och sällskap. Ta del av de tips som finns här ovan. 

Vi har fått frågor om plogning på Garnsviken. Som tidigare år och som vi beskriver här ovan så prioriterar vi slingan på Sigtunafjärden. Vi har ingen möjlighet att prioritera både Garnsviken och Sigtunafjärden.

2018-02-02

Idag har vi varit ute på Garnsviken igen. Efter plogning fick vi bort en stor del av ytor med sk. dubbelis/överis. Kvaliteten på isen är dock väldigt varierande. Tjockleken på isen har minskat lite i hela Garnsviken. Vid tilloppet lägst norr ut vid Venngarn har isen gått upp.

Vi planerar att ploga tidigt söndag morgon igen. 

2018-01-30

Vi har haft personal ute på isen för att kontrollera hur de senaste dagarnas väder påverkat underlaget.

Nederbörden som kom igår kväll och natt har smält för att sedan frysa ovanpå isen. Det gör att det ovanpå kärnisen ligger ca en till två cm med "slaskis". Dvs. det är knappt åkbart med skridskor.

Isens tjocklek variera kraftigt på olika ställen gällande Sigtunafjärden. Isen på Garnsviken bedöms fortfarande vara övervägande stabil. Med förbehåll för isen i den norra delen av Garnsviken, där det finns tillopp av vatten från Knivsta som snabbt kan förändra isens bärighet.

Vädret ser problematiskt ut de kommande dagarna, mer nederbör väntas tillsammans med plusgrader för att sedan vända till kallgrader. Även om vi är osäkra idag så är ambitionen att kunna få till en bana i helgen.

2018-01-22

Vi kunde glädjas åt att många skridsoåkare och andra kunde njuta av två bra dagar på isen den gångna helgen. Lördagen bjöd även på sol och lite värmande strålar. 
Idag måndag har vi finputsat den lilla slingan "mellan broarna". Planen är att under tisdagen finputsa den längre slingan norr om vägbron. 

2018-01-19

Då det inte är möjligt att åka och än mindre ploga ytorna på Sigtunafjärden, så har vi valt att lägga resurserna på att öppna två slingor på Garnsviken i avvaktan på att isen växer till sig på Sigtunafjärden.

Mellan Aquacenter/Färjestadsbron och 263:ans vägbro finns en slinga som mäter ca 1,5 km.
Vid Aquacenter finns även en plogad öppen isyta.

Norr om 263:ans vägbro upp mot Venngarn finns en plogad bana som mäter 7,5 km.

OBS - Angöring mellan den norra och södra slingan sker via en kort promenad på land vid det östra brofästet. Då det är öppet eller mycket tunn is under bron. Iaktag försiktighet!

 

Här finns spolade isar för allmänheten

När vädret gör det möjligt startar arbetet med att spola nedanstående isytor. Dessa isar är öppna för alla som vill åka och används inte för schemalagda aktiviteter.

Märsta

 • Kanonkulleparken
 • Orionparken
 • Eddaskolan
 • Tingvallaskolan

Sigtuna

 • Brännbo
 • Til

Rosersberg

 • Råbergsvallen

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation