Vad betyder egentligen standbyförbrukning?

Många elektriska apparater drar el trots att du inte använder dem, vissa trots att du har stängt av dem. Det räcker faktiskt med att de är inkopplade i vägguttaget.

Detta beror på att avstängnings- eller släckknappen inte är någon riktig strömbrytare, utan det går fortfarade ström till apparaten så att den skall vara redo att gå igång när du trycker på knappen. Apparaten är med andra ord standby.

Vad är det som drar el standby?

Datorer, lampor med transformator, tv och stereo, olika slags laddare,  tv-spel och höj- och sänkbara bord och sängar är exempel på sådant som ofta drar el utan att de är på eller används. En dator med skärm kan dra runt 10 W i avstängt läge - lika mycket som om en tänd lågenergilampa. Dygnet runt!

Tänk också på att datorer som är i viloläge fortfarande drar mer el än en avstängd dator. Avstängda bärbara datorer som satts på laddning drar också el även när de är färdigladdade.

Testa

ElmätareEtt sätt att få reda på vad som drar el i onödan är att skaffa en elmätare, de kostar runt en hundralapp. Detta kan snabbt löna sig - undersökningar visar att 10 % av hushållen elanvändning utgörs av standbyförbrukning.

Du kan också låna en elmätare på något av biblioteken i Sigtuna kommun, precis som du lånar en bok.

Åtgärda

Hur gör man då för att slippa standbyförbrukningen? Jo, antingen så drar man ur sladden till de elektriska saker som drar el standby, eller så skaffar man en grenkontakt med strömbrytare och slår av den.

När du köper nytt

När du köper ny elektronik - fråga hur stor standbyförbrukningen är och välj en apparat med låg energiförbrukning. Nya EU-direktiv som träder i kraft kommer att ställa successivt tuffare krav på energiförbrukning hos olika produkter både i påläge och avläge.

Köp inte större eller mer kraftfulla apparater än du behöver! Detta gäller även t.ex. när du köper en kyl/frys, och inte minst om du köper en ny bil.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation