Hur ska man mata fåglarna?

Talgoxe. Foto: Jan FranzénFåglar kan man börja mata i slutet av oktober. Fortsätt mata fåglarna tills dess att våren kommit ordentligt eller tills fåglarna tappat intresset för fågelbordet och har fullt upp med sång och bobyggande.

Änder

Färjestadsbron i Sigtuna och Steningedalens naturreservat är de enda platserna i kommunen som är bra för andmatning.

Vi styr ändernas beteende

Där vi matar änderna stannar de kvar. Om vi får änderna att stanna kvar på ställen där vattnet fryser på vintern blir ändernas kost väldigt ensidig.  Dessutom riskerar de att falla offer för rävar, lösa hundar och även människor som fångar dem. Då har vi gjort större skada än nytta för fåglarna!

Bra fågelmatningsstation i Steningedalen

Det är viktigt att fåglar som änder och svanar flyttar ut på öppet vatten där de lär sina ungar var det finns mat. I Steningedalens naturreservat finns det alltid öppet vatten och där finns också två foderautomater. Änderna söker sig dit under förutsättning att de inte matas på andra mindre lämpliga platser, som till exempel Märsta åpark vid Coop/Lidl. Av den anledningen ber vi allmänheten att inte utfodra änderna vid denna plats.

Foderautomanten i Steningedalen. Foto: Jan Franzén
I Steningedalens naturreservat finns det alltid öppet vatten, vilket änderna behöver. På bilden syns även foderautomaten.

Foderautomater för småfåglar

Det finns många foderautomater att välja mellan. De flesta fungerar utmärkt oavsett pris. Tänk på att fåglarna inte ska sitta och bajsa i fröet för då finns risk att sjukdomar sprids mellan fåglarna. Utfodringsplatsen ska alltid ligga nära täta buskar eller mindre träd där småfåglarna kan söka skydd mot rovfåglar och katter.

Fågelmatning vid flerfamiljshus

Bor du i ett flerfamiljshus finns säkert ordningsföreskrifter som säger att det inte är tillåtet att mata på balkonger och fönsterbrädor. Då kan det vara en bra idé att tillsammans mata i en automat på gården. Lägg ut fröer i lagom portioner så slipper du ovälkomna gäster. Bröd i för stora mängder lockar ofta till sig andra djur som kan orsaka problem.

Vem äter vad?

Änder

Den bästa andmaten är havrekross och vegetabiliskt hönsfoder.

Trastar

Koltrasten äter äpplehalvor, äppleskrutt men också russin och bär.

Fasaner

Äter hel säd, vete och havre.

Kråkor, kajor och duvor

Även dessa fåglar är viktiga i naturen. Men om de samlas i stora mängder vid fågelmatställen kan de ge upphov till ”olägenhet för människors hälsa”. Får du problem med dessa fåglar är det bästa knepet att ändra matsedeln, minska portionerna och endast mata i kluriga automater.

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan Kontaktinformation