Tidningsurklipp om julen förr

Jag har hittat några tidningsurklipp om julen på 1960- och 1970-talen i Harald Ivarsson klippsamling i kommunens centralarkiv. I de fall det är svårt att läsa har jag skrivit av texten.

 

Julkalas för fritidsfolk

 
Stämningen var hög då fritidsnämnd  och fritidskontor i Märsta  bjöd ungdomsledare och fritidsfolk i kommunen på stort kalas i Byggnadskontorets trivsamma gillestuga.

Fritidsnämndens  Åke Karlsson och fritidskontorets chef  C A Dahlén tackade för det gångna årets insatser. Ett trevligt inslag var att alla inbjudna reste sig upp och presenterade sig. Sen flöt samtalet lätt, allsången dånade och efter öl och landgångar, kaffe och tårta trådde man dansen. Sedan startade en form av sammankomster i diskussionens tecken, som herr Åke Karlsson och C A Dahlén trodde skulle bli ett nytt och trivsamt sätt att delge varandra synpunkter på fritidsverksamheten. Frejgårdens Lucia med massuppbåd av söta välsjungande små tärnor tittade in.
En gäst framhöll hur bra det är att få träffas i fritidsfrågor utan att politik ständigt och jämt ska inta hedersplatsen. – Det gillar inte våra ungdomar, underströk han.

 

Märstafest:Örnar bjuds på julskinka

 

Även kungsörnarna kommer att kunna festa på julskinka i år, under förutsättning att de tar sig ner till trakten av Märsta och Väsby. 

Sigtuna naturskyddsförening har nämligen av en lantbrukare fått en självdöd sugga vägande 160 kg. Grisen har i experimentsyfte lagts ut i trakten av sjön Fysingen, där kungsörnar brukar iakttas. Grisen forslades ut i skyddad teräng och lämnades där uppsprättad men i helt skick för att inte rävar eller andra fyrfota djur skall kunna dra iväg med godbitarna. Medlemmarna i Sigtuna naturskyddsförening hoppas att det delikata julbordet skall smaka kungsörnarna. Naturvännerna kommer i mellandagarna att kontrollera kungsörnarnas matlust.  

Bakgrunden till projektet är att en del unga kungsörnar vid denna tidpunkt på året stryker söderut från Norrland. Gernom utfodring med slaktavfall och fett fläsk vill man försöka avgifta de unga fåglarna. Man har nämligen funnit satrk ddt-anhopning i örnäggen som varit mycket sköra, varför stammens tillväxt har minskat. VIidare tjänar projektet som ett sekundärt skydd för vilket då kungsörnarna hellre tar denna åtel än jagar småvilt.

Liknande hjälpaktioner i avgiftningssyfte har tidigare vintrar drivits bl a vid Hjälstaviken och Garnsviken samt på vissa platser på Upplands ostkust. Det nu utförda experimentet är dock det första i Märsta-Väsbytrakten. 

 

 

 

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan