Våld och övergrepp

Som barn har man rätt att bli väl omhändertagen och bemött med kärlek och respekt. Sedan 1979 är det förbjudet i Sverige för vuxna, även föräldrar, att slå barn. Ändå händer det att föräldrar eller andra vuxna skadar barn.

Vuxna får inte heller hota, ge orimliga straff, låsa in, vara elaka eller kränka barn på olika sätt. Då kallas det psykisk misshandel. Alla barn som utsätts för våld är i behov av att omgivningen reagerar och att någon ingriper. (Källa: 1177.se)

 

Viktigt att berätta

Om du har blivit hotad eller slagen är det viktigt att berätta det för en vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en förälder, annan släkting, lärare, skolkurator eller någon annan vuxen som du litar på.

Om man inte känner någon vuxen man kan berätta för kan man ringa till en telefonjour som till exempel

 

Hit kan du vända dig:

Mottagningsgruppen

Socialtjänsten har en skyldighet att ge dig stöd och hjälp när du inte känner dig trygg hemma. Kontakta Mottagningsgruppen för mer information.

Stödcentrum för unga brottsoffer

För dig i åldern 12 - 21 år som har varit utsatt för eller blivit vittne till ett brott finns Stödcentrum för unga brottsoffer, Nordväst.

Verksamheten erbjuder stödsamtal som hjälp att bearbeta brottshändelser, praktisk hjälp i kontakten med polis, åklagare och försäkringsbolag. Inför en rättegång kan föräldrar och brottsoffer få stöd. Vittnen kan få individuella samtal. Stödcentrum genomför också medlingar.

Telefon: 010- 563 17 54 

E-post: stodcentrum@sigtuna.se

Adress: Tingsvägen 7b, Sollentuna

Ett fel inträffade

De markerade fälten måste fyllas i


Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan
Mer information