Barnahus Stockholm Nord invigs

2018-11-16

Vid årsskiftet slogs Barnahus Norrort och Barnahus södra Roslagen ihop till Barnahus Stockholm Nord. Idag invigs lokaler som möjliggör en större verksamhet.

På lika många kvadratmeter som tidigare har nu Barnahus två studios som är särskilt anpassade för att hålla barnförhör. Dessutom har lokalerna utökats med fler samtalsrum och kontorsrum.

- Ett sammanslaget Barnahus innebär fler ärenden under samma tak. Alla aktörer har i och med detta utökat sina resurser och förlägger också mer arbetstid i lokalerna, vilket banar väg för utveckling av verksamheten. Vi ser redan tecken på hur ett gemensamt utvecklingsarbete ger bättre skydd, utökat stöd och en snabbare juridisk process för de barn som behöver besöka vårt Barnahus, säger Anna-Karin Åberg, t f chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun.

Barn som misstänks ha varit utsatta eller utsätts för brott ska kunna träffa de myndigheter som blir inblandade under ett och samma tak. De ska inte i onödan utsättas för upprepade förhör, intervjuer och samtal. Det är själva syftet med verksamheten som bedrivs i samverkan mellan Polis, Landsting, Åklagare och de 10 kommunerna: Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby, Järfälla, Upplands-Bro, Täby, Vaxholm, Danderyd, Österåker, och Vallentuna.

Målgruppen är barn och ungdomar upp till 18 år med fokus på barn under 15 år som bor i de samverkande norrortskommunerna och som misstänks vara utsatta för allvarliga brott i relationer. Det handlar framför allt om fysisk och psykisk misshandel, olaga hot, fridskränkning, sexualbrott och hedersrelaterade brott.

Kostnaderna för Barnahus delas mellan de samverkande kommunerna per invånare. Sigtuna kommun är huvudman för verksamheten. Det innebär bland annat ett arbetsgivaransvar för de olika kommunernas personal på Barnahus Stockholm Nord.

För mer information, kontakta:

Anna-Karin Åberg
T f chef individ- och familjeomsorgsförvaltningen
08-591 260 68
anna-karin.aberg@sigtuna.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare, Sigtuna kommun
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan