De ville ha ett eget rum i biblioteket – och fick det

2018-06-15

På biblioteket i Märsta har nyligen rum NioTolv invigts.
Precis som namnet antyder är rummet till för de i åldrarna 9-12 år.
- Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

Hedda Svenblad och kollegan Petra Gammal berättar att det är 9-12 åringar som läser mest böcker och att de också ofta är på biblioteket, men att de tidigare inte hade något ”eget” rum. Medlemmarna i Biblioteksklubben (en frivillig klubb för åldersgruppen) hade dock en önskan om det – och den uppfylldes.
- Hela idén med rum NioTolv är från dem. De har också varit delaktiga i att skapa rummet, de har valt färger, påverkat vad de vill ha i rummet och även gjort saker praktiskt, säger Petra Gammal och fortsätter:
- Det här rummet ska vara en skön miljö att hänga i. Man tar av sig skorna, kryper upp bland kuddarna och myser och läser en bra bok eller pratar med sina kompisar. Det finns även spel och tidningar.
Biblioteksklubben har givetvis också haft önskemål om vilka böcker som bör finnas. Spökböckerna har stått högst på listan, så i rummet finns till exempel en särskild spökhylla pyntad med bland annat en glad döskalle.
- I åldrarna 9-12 år eller ”mellanåldern” som vi säger, har de flesta kommit i gång med läsningen, och många kan verkligen förlora sig i böcker, de blir bokslukare. Sen när de blir äldre brukar det bli annat som lockar, för att de senare kan hitta tillbaka till böckerna igen, säger Hedda Svenblad.
- Har ni några tips till föräldrar som har barn i den här åldern, där barnet inte upptäckt tjusningen med läsning?
- Kom hit med dem så att vi kan höra vad barnet är intresserad av. Jag älskar att tipsa om böcker, säger Hedda Svenblad.
- Vi har ju också serier, Manga, allt möjligt. Ibland kan det vara en bra start med till exempel en KP (tidningen Kamratposten) för att väcka intresset, säger Petra Gammal och fortsätter.
- Det finns ju även lättlästa böcker för 9-12 år och böcker som du kan lyssna på samtidigt som du läser. Föräldrar kan ibland ha idéer om att deras barn måste läsa en viss sorts böcker. ”Nu är du för gammal för den här typen av böcker” kan en del säga till sina barn. Men det måste vi komma ifrån. Vi måste lyssna på barnet, vad det vill och är intresserad av.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan