Hon tar upp kampen mot cancer – på urdu

2017-10-24

Sigtuna kommun har nyligen rekryterat och utbildat 16 hälsoinformatörer för att sprida kunskap om cancer och om hur sjukdomen kan förebyggas.
En av hälsoinformatörerna är Zilla Huma, som har Urdu som modersmål.
- Jag har själv fått mycket bra information och vill dela med mig till andra. Alla vet att cancer är farligt, men många vet till exempel inte att det är cancerframkallande att röka vattenpipa, säger hon.

Tillsammans med Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, driver Sigtuna kommun projektet med hälsoinformatörer. Ett projekt som Zilla Huma tycker är mycket välkommet i kampen mot cancer då hon ser att många av de nya invånarna inte har så mycket information om sjukdomen.
Hon tänker att hon ska ge information i kyrkorna runt omkring i kommunen och hon har bland annat varit i kontakt med Öppna förskolan i Märsta Centrum dit hon nu är inbjuden för att prata. Zilla Huma pratar förutom svenska även Urdu, som pakistanier men även många afghaner förstår.
- Jag vill berätta om hur viktigt det är att kvinnorna går på mammografi och cellprovtagning, många vet inte vad det är för något eller att det finns. Många har heller aldrig hört talas om nyckelhålsmärkta livsmedel och vet inte vad som är bra mat att äta. Jag tänker också förklara hur bra det är med motion för att förebygga cancer, och ge tips om att ta trapporna istället för hissen till exempel.
Zilla Huma berättar att hon lärde sig mycket på utbildningen till hälsoinformatör.
- För många av invånarna här ingår det i kulturen att röka vattenpipa tillsammans. Jag visste inte att det var skadligt förrän jag frågade om det på utbildningen. Visste du att en vanlig vattenpipesession är som att röka motsvarande hundra cigaretter? Det är till och med skadligt att bara sitta med. Den informationen vill jag få ut, säger hon.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se
073-666 53 36

Kerstin Alksten
Utvecklingsstrateg Sigtuna kommun

kerstin.alksten@sigtuna.se 
08-591 263 59, 070-645 03 86

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan