Minskat slit och släng på kommunens äldreboenden

2018-12-12

Sigtuna kommuns äldreboenden har inlett ett samarbete med det sociala företaget Sigtuna Hantverkshus (ett företag i M29-gruppen), som går ut på att laga arbetskläder istället för att slänga dem. 


- Överenskommelsen innebär att vi inte bara sparar pengar utan att vi även tar ett miljöansvar och bidrar till samhällsnytta, säger Catarina Asplund, verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg på Sigtuna kommun.

M29 har, tack vare medel från Vinnova, tagit fram en ny affärsmodell för hur de kan hjälpa företag att vara mer hållbara genom att ta tillvara på befintliga resurser.

- Resurserna kan vara textilier som i detta fall, men även andra material och varor som annars skulle slängas, som vi kan omvandla till användbara tillgångar exempelvis genom reparation. Vi sysselsätter personer som har svårt att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. På så vis jobbar vi inte bara cirkulärt med resurseffektivisering utan tar även ett socialt ansvar, säger Ulrika Mensch, verksamhetsledare på M29.

Modellen kommer att tillämpas på alla Sigtuna kommuns äldreboenden. Ett nytt plagg kostar cirka 200 kronor. Istället för att slänga plagget, lagas det för 40 kronor (80 kr styck om dragkedja ingår). Enligt överenskommelsen hämtar Sigtuna Hantverkshus trasiga, men rena, arbetskläder på samtliga äldreboenden. Därefter sorteras plagg ut som är värda att lagas. De som inte kan ”räddas” återvinns.

- Inom äldrevården är arbetsbelastningen hög. Vi har därför strävat efter att göra en så enkel modell som möjligt där vi erbjuder full service. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Ulrika Mensch.

Samarbetet pågår till årsskiftet 2019/2020.

För mer information, kontakta:

Catarina Asplund
Verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg
070-601 94 33
catarina.asplund@sigtuna.se

Ulrika Mensch
Verksamhetsledare
M29
070-509 25 26
ulrika@m29.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare, Sigtuna kommun
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.se

 Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan