Därför satsar Sigtuna kommun på Naturfritids

2018-01-22

De kommer att laga mat, studera småkryp och utforska naturen i största allmänhet.
Men Sigtuna kommuns satsning på Naturfritids handlar om mer än så:
- Vår natur är ju själva förutsättningen för vår tillvaro, för vårt liv. För att vi ska kunna göra det arbete som krävs för att bevara naturen och planeten, tror jag att det är nödvändigt att utveckla ett engagemang och en relation till naturen, säger Peja Snöbohm, rektor för Naturskolan.

Från och med i år kommer samtliga kommunala fritidsverksamheter att få regelbundna besök av Naturfritids. Det är en ny satsning där frekvensen och uppläggen kommer att se lite olika ut beroende på skolornas storlek och antalet elever, men aktiviteterna kommer att vara ungefär desamma.
- Naturfritids är en del av flera satsningar som kommer att göras i arbetet med att utveckla fritidshemmen. Jag tror att detta blir ett jättebra samarbete mellan våra fritidshem och Naturskolans pedagoger med sin expertiskunskap, både god undervisning för eleverna samt också fortbildning för våra pedagoger kring just pedagogik utomhus och det centrala innehållet i ”natur och samhälle”, säger Cecilia Meijer, utvecklingsledare för grundskolan i Sigtuna kommun.
- Naturen är inte bara världens bästa klassrum, det är dessutom otroligt givande på alla sätt och vis att vistas i skogen. Vi kommer att gå till lämpliga närområden och studera småkryp, sätta upp matbord till fåglarna och se vilka arter som kommer och lyssna på hur de låter, kanske göra mellanmål över öppen eld och prova på olika typer av hantverk med naturens egna material, för att ge några exempel på vad vi vill göra med barnen, säger Peja Snöbohm.
Peja Snöbohm har arbetat på Naturskolan i Sigtuna kommun i över tjugo år och är sedan 2001 rektor för verksamheten. Han berättar att det är ganska ovanligt med elever som känner sig hemtama i naturen, men att han märker att de mår gott av att vara där och att det finns ett behov av det.
- Jag får ofta höra av elever att de tycker att projekten och upplevelserna de får vara med om på Naturskolan är det roligaste de gör i skolan. Därför fick jag idén att utveckla konceptet och erbjuda fler tillfällen för barnen att kunna ägna sig åt friluftsliv. Vi hoppas inte bara kunna bidra till en meningsfull fritid utan även till ett livslångt intresse och engagemang. De positiva naturupplevelserna ger en grund för att förstå vikten av att vara en god planetskötare, som vi brukar säga, att vilja ta hand om och skydda naturen och planeten för framtiden, säger Peja Snöbohm.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan