Rejäl minskning av inbrotten i Sigtuna kommun

Rejäl minskning av inbrotten i Sigtuna kommun

2018-05-24

Antalet anmälda villainbrott i Sigtuna kommun minskade med 49 procent under första kvartalet 2018 och lägenhetsinbrotten med 41 procent jämfört med samma period i fjol. Det visar statistik från Polisen.

- Det är glädjande att se att inbrotten minskar i Sigtuna, även om det är svårt att veta varför. Vad vi vet är att inbrotten har gått ned i norrortskommunerna. En förklaring kan vara att inbrottsligorna verkar i andra delar av Stockholm, säger Thomas Mileborn, trygghetschef på Sigtuna kommun.

Villainbrotten har sjunkit i hälften av Stockholms läns kommuner och i den andra hälften är antalet oförändrat eller har ökat. Sigtuna kommun ligger, trots bättre siffror 2018, över genomsnittet i Stockholms län när det gäller antalet anmälda villainbrott.

- Då måste man ta i beaktande att Sigtuna är en kommun med relativt sett många villor. Vi har mycket landsbygd och stora villaområden. Det ger naturligtvis utslag i statistiken, säger Thomas Mileborn.

Han menar att kommunens uppgift inte är att jobba med brottsbekämpning men nämner några åtgärder som kommunen står bakom som kan förebygga inbrott.

För det första har vi i kommunen en väl utvecklad och organiserad grannsamverkan. För det andra använder sig kommunen av appen Safeland (tidigare Trygve) som bidrar till att samverkan mellan aktörer blir mer effektiv, säger Thomas Mileborn.

I Safelands nyhetsflöde sammanställs exempelvis polisinsatser eller efterlysningar som rapporterats i någon av användarnas grupper. Appen känner via GPS av var användaren är så att man kan samverka med text och bild direkt på kartan.

Thomas Mileborn menar att det även finns andra åtgärder som Sigtunaborna själva kan vidta för att förhindra inbrott i sina hus/lägenheter:

  1. Gå ut och hälsa på människor du inte känner igen i ditt område. Om det mot förmodan är någon som planerar ett inbrott, bryts anonymiteten och sannolikheten att gärningspersonen fullföljer sina tankar på att genomföra inbrottet minskar drastiskt.
  2. Notera registreringsnumret om du ser en bil du inte känner igen parkerad i ditt villakvarter.
  3. Om du har larm, sätt ut tydliga klisterlappar om det på fönster och dörrar.
  4. Förvara inte värdesaker som pengar, smycken och pass på ”förväntade platser” så som i nattduksbord i sovrum på övervåningen där tjuven är fri från insyn och där det kanske inte finns larmmonitorer.  
  5. DNA-märk dina värdesaker. På så vis är dina värdesaker spårbara i hela Europa. Även här gäller det att skylta om denna åtgärd på din fastighet. Undersökningar visar att DNA-märkning minskar risken för inbrott med 70-80 procent.

 

Se intervjun med Thomas Mileborn: "Så här skapar vi en trygg kommun" i Sigkompodden.

Pressbild: En mobiltelefonapp och grannsamverkan mot inbrott har gett resultat.

För mer information, kontakta:
Thomas Mileborn
Trygghetschef, Sigtuna kommun
073-661 35 17
thomas.mileborn@sigtuna.se  

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare, Sigtuna kommun
08-591 263 62
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.seDela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan