Så får vi en tryggare kollektivtrafik i Sigtuna kommun

2018-09-10

I samverkan med Polisen och flera kollektivtrafiksföretag arrangerar Sigtuna kommun tre trygghetsdagar vid Märsta station i veckan.
- Jag hoppas att våra invånare ska känna att det finns aktörer i samhället som bryr sig, som ser dem och som de kan ta hjälp av när situationen kräver det, säger Andreas Kagg Stenmalm, säkerhetssamordnare på Sigtuna kommun.


Fältarbetare, ordningsvakter, trygghetsväktare, nattvandrare och trafikövervakningen är några av aktörerna från Sigtuna kommun som, tillsammans med representanter från initiativtagaren Arriva, SL, MTR, ISS och Polisen kommer att finnas på plats vid Märsta station under trygghetsdagarna 12, 13 och 14 september.
Syftet med arrangemanget är att få en tryggare kollektivtrafik, dels genom att samla in åsikter från resenärer kring vad de anser otryggt och hur det kan förbättras, men också genom att visa upp alla operativa trygg- och säkerhetsfunktioner som faktiskt finns att tillgå – och att informera om var och hur dessa kan nås när de behövs.
- Kollektivtrafiken är för många en förutsättning för att vardagen ska gå ihop. Men undersökningar visar att det är en miljö som av många upplevs allt mer otrygg. Ambitionen är att resenärerna ska känna sig trygga och att risken att de ska utsättas för brott och ordningsstörningar är låg, såväl under resan som hela vägen hem från stationen eller hållplatsen, säger Andreas Kagg Stenmalm och fortsätter:

-Att vi som kommun är med är en förutsättning för att en tryggare resa ska kunna uppnås och jag hoppas att de här dagarna kommer att leda till ett bra fortsatt samarbete där vi tillsammans med kollektivtrafiken bättre kan nyttja varandras resurser.
Vad hoppas ni på för respons från invånarna?
- Att de vill vara med och bidra till att skapa en bättre miljö i kollektivtrafiken och platserna som är kopplade till den genom att diskutera med oss och ge sina synpunkter till oss under de här dagarna. Och att de som bor och vistas i vår kommun ser vilka de kan vända sig till när de behöver hjälp eller ser något som kräver en insats och därmed känner en större trygghet. Vi vill att invånarna ska uppleva Sigtuna kommun som ett tryggt samhälle. Kan vi på köpet få fler att åka kollektivt är det ju en vinning även för miljön, säger Andreas Kagg Stenmalm.

 

När:
Onsdag 12/9, torsdag 13/9 och fredag 14/9 mellan klockan 13-23 kommer representanter från de olika aktörerna finnas på plats för att diskutera trygghetsfrågor.

Vill du diskutera kollektivtrafik finns Arriva (bussar) och MTR (tåg) på plats vid busstorget och pendeltåget mellan klockan 15.30-19.00.

Var:
Märsta station

Länk till folder, Tillsammans för trygghet i Märsta och Valsta

Vid övriga frågor, kontakta:
Andreas Kagg Stenmalm
Säkerhetssamordnare, Sigtuna kommun
070-0851314
andreas.kagg-stenmalm@sigtuna.se

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan