Trygghet för kommunens seniorer - bara ett samtal bort

2018-05-16

Ideell trygghetsringning ska öka tryggheten hos pensionärer i Sigtuna kommun. Nu vill Barbro Persson och Rakel Eklund nå ut till allmänheten så att fler kan vara delaktiga i Trygghetsringningen. Sigtuna kommun bidrar med lokal, telefon och marknadsföring.

Det började med att Barbro Persson och Rakel Eklund skickade ett medborgarförslag till kommunen om möjlighet till ideell trygghetsringning.

- Många äldre känner oro för att ramla och bli liggande ensamma i flera dagar och vi är övertygade om att de skulle känna sig tryggare med trygghetsringning, säger Barbro Persson.

Trygghetsringning fungerar så att pensionären anmäler sig till den frivilliga verksamheten. Därefter ska pensionären före klockan tolv varje dag i veckan tala in namn och telefonnummer på en telefonsvararare. Där informerar även senioren om han eller hon vill göra uppehåll i ringningen och önskemål om när ringningen ska återupptas.

- Vi lyssnar av alla meddelanden och prickar av dem mot listan med anmälda pensionärer. Om någon har missat att lämna meddelande ringer vi upp för att ta reda på varför. Får vi inget svar ringer vi upp pensionärens anhöriga så att han eller hon får hjälp av dem, säger Rakel Eklund.

Tjänsten är kostnadsfri och fungerar varje dag året runt. Senioren behöver inte vara medlem i någon pensionärsförening och de som lyssnar av telefonsvararen har tystnadsplikt. Trygghetsringningen kommer att drivas av PRO Märsta med ekonomiskt stöd av Sigtuna kommun.

- Att öka tryggheten hos seniorer är en prioriterad fråga för äldre- och omsorgsnämnden. Sigtuna kommun har idag trygghetslarm och biståndsbedömd trygghetsringning, men vi anser att ideell trygghetsringning kan fungera som ett komplement till den biståndsbedömda insatsen, säger Karsten Bjärbo, ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

Trygghetsringningen finns redan idag i flera kommuner, bland annat i Huddinge, Tyresö, Sundbyberg och Stockholm.

Vill du anmäla dig till Trygghetsringningen eller hjälpa Barbro och Rakel i deras arbete med att bidra till ökad trygghet hos våra pensionärer? 

Kontakta i så fall gärna:

Barbro Persson
08-591 144 11
barbro.persson44@bredband.net

Rakel Eklund
073-930 43 64
eklund.rakel@gmail.com

Pressbild, Foto: Rosie Alm

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan