Trygve ska bidra till ökad trygg- och säkerhet

2017-10-24

Som ett led i kommunens trygghetsarbete testar Sigtuna kommun appen Trygve, ett digitalt trygghetsnätverk där organisationer och invånare kan samverka för att förebygga och förhindra brott.

- Det ska fungera som ett komplement för exempelvis grannar (Grannsamverkan), fältarbetare, nattvandrare, trygghetsväktare och andra aktörer som idag arbetar förebyggande mot brott och ordingsstörningar, säger Andreas Kagg Stenmalm, säkerhetssamordnare på Sigtuna kommun.

I Sigtuna kommun är trygghetsarbetet ett prioriterat område. 

- Otryggheten har ökat kraftigt på kort tid. Den nya kommunledningen är helt överens om att tryggheten måste prioriteras i budgetförslaget för 2018. En rad konkreta trygghetsskapande åtgärder kommer att finnas med och stor hänsyn tas också till trygghetsperspektivet i programmet för bostadsbyggande, säger Olov Holst, kommunstyrelsens ordförande (M).

Den relativt nya appen Trygve bidrar till att samverkan mellan olika aktörer blir mer effektiv. I appens nyhetsflöde sammanställs exempelvis polisinsatser eller efterlysningar som rapporterats i någon av användarens grupper. De aktörer i Sigtuna kommun som använder appen idag är Trygghetsväktarna, Nattvandrarna, Fältarbetarna, Polisen Sigtuna, samt Sigtuna kommun - trygghet och säkerhet. Övriga verksamheter som är på gång är Grannsamverkan och näringsidkare. Tanken är att även brandkåren Attunda ska använda appen.

- Det är viktigt att poängtera att Trygve inte ersätter polisens och andra aktörers arbete, utan fungerar som ett komplement för att förbättra samarbetet och kommunikationen mellan dessa, säger Andreas Kagg Stenmalm.

Det går att samverka privat inom grannsamverkansgrupper eller offentligt med andra Trygve-användare i närheten. Aktörerna kan med andra ord samverka sinsemellan och välja om informationen ska vara publik eller intern i gruppen. Trygve använder och känner av telefonens GPS, som känner av var användaren är så att man kan samverka med text och bild direkt på kartan. Vid akuta händelser visar GPS-signalen exakt var objektet är positionerat. När man trycker på akutknappen går ett larm ut till alla Trygveanvändare i närområdet som kan välja att ansluta till platsen för att bistå med hjälp.

- Min förhoppning är att fler grupper i Sigtuna kommun ska ansluta sig, då appen bygger på regional uppslutning för att bli framgångsrik. Att samverka och sluta upp för att motverka händelser och situationer som skapar otrygghet kommer bidra till ökad trygghet och säkerhet i kommunen, säger Andreas Kagg Stenmalm.

För mer information, kontakta:
Andreas Kagg Stenmalm
Säkerhetssamordnare Sigtuna kommun
070-085 13 14
andreas.kagg-stenmalm@sigtuna.se

Helle Nyman
Politisk sekreterare Nya Moderaterna
073-333 83 18
helle.nyman@sigtuna.se

Emilie Eliasson Hovmöller
Pressekreterare Sigtuna kommun
emilie.eliasson-hovmoller@sigtuna.seDela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan