Utställning av 107-åriga Annas tavlor

2017-11-20

Hon har målat tavlor sedan hon var omkring 30 år.
I snart 80 år alltså.
Den 24 november har Anna Norman, 107, utställning på Ymers äldreboende.

Anna Norman är med sina 107 år Sigtuna kommuns äldsta invånare.
Hon bor i egen lägenhet i Märsta och får besök av sin dotter Inger varje dag som hjälper henne med det som behövs. Hon får också hjälp av Valsta hemtjänst.
- De är så duktiga och snälla. Och så gör de så trevliga fester åt oss, säger Anna.
Två gånger om året arrangerar Valsta hemtjänst en brukardag och på fredag den 24 november är det dags för den populära tillställningen.
Omkring 45 brukare förväntas komma och förutom smörgåstårta och efterrätt bjuds det på levande musik, magdans – och utställning av Annas tavlor.
- Det var en av flickorna som tyckte att mina tavlor skulle visas och som har ordnat med det. Det skulle kännas förmätet om jag skulle ha tagit det initiativet själv, att ställa ut skräpet, säger Anna och skrattar.
Undersköterskan Georgette ”Jojo” Malki, som jobbat inom hemtjänsten i Sigtuna kommun i 15 år, är den som håller i brukardagarna. Hon tror att Anna Normans tavlor kommer att bli ett mycket uppskattat inslag.
- Hon har en historia bakom varje tavla hon gjort. Det är fantastiska historier och mycket fina tavlor, säger Georgette Malki.


Under årens lopp har Anna Norman målat i såväl olja som akvarell och pastell men det hon kanske tycker allra mest om är att arbeta med ull på sina tavlor. Hon har färgat ull med växtfärger och satt ihop ullen så att det blir att föreställa olika blom- och naturmotiv.
- Ull har ju tjänat mänskligheten sedan tidernas begynnelse. Till och med på bilder från Jesus födelse finns det ull med, på lammet som står bredvid krubban, säger Anna och fortsätter:
- När jag bodde i Västergötland var det var ett nybyggt lasarett som köpte tavlor av mig och de sa att det var rena terapin för de äldre att titta på mina ull-tavlor. De satte igång minnet hos dem och de fick mycket att prata med varandra om.
Nu håller hon på att göra en tavla som ska symbolisera hemtjänsten i Sigtuna kommun. Den föreställer aklejor.
- Den blomman är så vacker och finns i så många olika kulörer, från ljusaste rosa till nästan svarta nyanser. Precis som flickorna som hjälper mig från hemtjänsten. Alla färger får plats att samsas inom samma ram.
Anna Normans verk finns att beskåda på Ymers Äldreboende, Midgårdsvägen 14G i Märsta, Sigtuna kommun den 24 november med start klockan 12.30

 

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

 

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan