"Det ska vara roligt att bli gammal!"

2014-10-29

"Gör din plikt", sa Jonas Wahlström innan han satte spindeln på Anna Walther, enhetschef Ärlinghem öst. Att döma av Annas blick så håller hon inte med om att detta skulle ingå i plikten.

Det var trångt men hjärtlig stämning när Ärlinghem anordnade ”Husdjurens dag” för de boende. Allmänheten var också välkommen, både att ta med sina egna husdjur samt att se de andra husdjuren.

Nu höll arrangörerna inte benhårt på detta med ”husdjur”. I princip alla djur var välkomna. Till exempel startade allt med att ett par hästar leddes rakt igenom hemmet, tätt följda av tuppar.

Detta arrangemang var inte något unikt för Ärlinghem. Så mycket som möjligt av det som händer i omvärlden försöker personalen att ta fasta på, såsom högtider som halloween, nobelmiddag och OS, och sedan göra en egen version.

- Det finns alltid anledning till att ha en fest. Många av dem boende här är multisjuka, men även om man är sjuk så ska man ta vara på de pigga stunder som finns. Vi utgår från att det ska vara roligt att bli gammal, berättar Anna Walther, enhetschef på Ärlinghem öst.

Jonas Wahlström kom med sina exotiska djur


Höjdpunkten och dragplåstret denna dag var Jonas Wahlström, känd från Skansen och tv, som satte skräck i undertecknad. När jag försökte skapa ett så stort avstånd som möjligt till Jonas och hans ormar och spindlar så backade jag till slut in i soffan där Märta Karlsson, Birgitta Rapp och Lisa Nyman satt tryggt.

- Nej, jag är inte rädd. Men vi ska gå fram och titta när det tunnas ut lite, svarade Märta på frågan om även hon sökte skydd.

"Jag var en sidovagns-tjej"


Det visa sig att dessa damer är kända som ”pokerligan” på äldreboendet. Men även om kortspel tar mycket av deras tid så hinner de ta del av övriga aktiviteter som erbjuds.
- Vi har gymnastik 4 dagar i veckan, det är skoj. Men på helgerna är det lite tomt så vi skulle vilja ha mer att göra på lördagar och söndagar, menar Birgitta Rapp.

På frågan om vad som varit roligast svarar Märta snabbt:
- När vi fick åka motorcykel, det var häftigt!
När jag frågar om det var första gången som hon provade på att åka motorcykel, ger Märta ett förundrat uttryck.
- Men jag har väl varit ung? Jag var en sidovagns-tjej.
Här lämnar jag pokerligan och på vägen ut ser jag till att fortsatt hålla avstånd till Jonas Wahlström som är upptagen med att hänga ormar runt halsen på de mer modiga.

 

Christian Christensen

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan