Vernissage för SIGTUNAHISTORIER

2017-01-26

Under torsdagen var det smygpremiär för Sigtuna museums nya basutställning - SIGTUNAHISTORIER. Och det var många som passade på att få en första glimt då dörrarna öppnades till vernissage.

- Den här utställningen ska upplevas både fysiskt och psykiskt, här har vi saker som det är meningen att man ska uppleva, röra och ta på, sa kultur- och fritidsnämndens ordförande, Marie Axelsson, i sitt tal där hon också poängterade att utställningen är till för alla åldrar, ung som gammal.

Basutställningens programförklaring lyder: ”Sigtunahistorier omfattar historien i Sigtuna kommun från stenåldern och fram till idag. Möt olika människor med olika berättelser från olika platser under olika tider.”

- Min förhoppning är att de som besöker utställningen knyter an till de som tidigare bott här, men att de även får en känsla för hur landskapet har format livet i Sigtuna kommun, säger Anna Toräng, intendent på Sigtuna museum

Arbetet med utställningen har redan skapat denna reaktion hos Anna Toräng och hennes kollegor.

- Som nyinflyttad i kommunen har jag nu fått kopplingar till olika platser i kommunen. Varje gång jag åker förbi Sundvedaskylten påminns jag om Sundvedaskatten som hittades när de började bygga i Steningehöjden.

Sundvedaskatten är den största silverskatt som hittats i Uppland sedan 1827. Några av de 482 silvermynt som hittades finns med i basutställningen. Skatten består av mynt från Spanien i väst till Centralasien i öst.

I arbetet med denna utställning har museet tagit del av kommuninvånarnas tankar och önskemål.

- Folk har bjudit på sina egna historier och haft tankar och idéer om vilka föremål vi borde ta med i utställningen, förklarar Anna Toräng.

Hur kommer ni att arbeta för att utveckla denna dialog med kommuninvånarna?

-  Vi vill att det ska vara ett museum för alla i kommunen, men även turister och andra besökare. Ett led i det är att våra utställningar ska ha ett bäst före-datum, både vad gäller innehåll och pedagogik. Nästa utställning blir mer ”nära i tiden” och då är det viktigt att vi tar del av människors idéer. Vår ambition är att vi ska komma ut och bland annat besöka skolor och föreningar i hela kommunen, förklarar Anna Toräng.

 

På lördag är det den officiella invigningen av utställningen och Familjelördag. En dag som blir extra rolig för barnen som får laborera med gömda, glömda tecken och runor, osynlig skrift samt hemliga språk. Kommunstyrelsen ordförande, Ibrahim Khalifa, invigningstalar.

Lördag 28 januari

12-16

Fri entré

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan