Sigtuna kommuns näringsliv kartlagt

2018-06-12

Bild på Annika Bröms

Annika Bröms presenterar Svenskt Näringslivs enkät om företagsklimatet.

Sigtuna kommun har undersökt hur näringslivet i kommunen har utvecklats de senaste åren. Samtidigt har Svenskt Näringsliv frågat näringsidkare vad de tycker om företagsklimatet. Fram träder bilden av en kommun med lönsamma företag, men där det finns potential för mer.

Sigtuna kommuns näringslivschef Mathias Forsberg presenterade undersökningen på en företagarträff i Kulturlänken i Märsta.

- Företagen överlag mår bra och växer. De senaste åren har företagen haft en något högre tillväxt än riket i stort, men inte mycket högre. Med det utmärkta läge som kommunen har borde vi kunna bättre. Nyföretagandet är bra och även lönsamheten i stort.

Med Arlanda flygplats i kommunen är det ingen överraskning att logistik och transport är en tung bransch. Trots att det finns en dominerande bransch är näringslivet mångsidigt och företagsservice och besöksnäring är stort. Besöksnäringen i kommunen är betydligt mer lönsam än vad som är normalt i en kommun.

Företagare har tyckt till

Annika Bröms, regionchef på Svenskt Näringsliv, presenterade organisationens enkät där näringsidkare fått svara på frågor om vad de anser om företagsklimatet i Sigtuna kommun.

- Bra företagsklimat behövs eftersom det skapar välfärd. Vi har frågat hur nöjda företagarna är med kontakterna med kommunen. De flesta kontakterna gäller kontroll, tillsyn eller tillstånd och här är det viktigt att kommunen hjälper företagen att göra rätt direkt, inte kommer med pekpinnar i efterhand, säger hon.

Det sammantagna betyget på Sigtuna kommuns företagsklimat i enkäten blev 3,4 på en skala 1-6. Det är inte ett dåligt värde, men en bit efter de bästa kommunerna som fått ett omdöme på strax över 4.

De blev årets gym i Sverige

På företagarträffen uppmärksammade Sigtuna kommun också gymmet WE i Sigtuna stad. Företaget fick tidigare i år utmärkelsen Guldhjärtat för Årets klubb/gym 2017. Sara Lindén, Jonas Eriksson och Niklas Wikegård från We berättade om sin verksamhet för att inspirera andra företagare på träffen.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan