Strömskena i vägen ger kraft åt unik transportsatsning

2018-04-11

 

 

Sigtuna kommun har fått en elväg. Mellan Arlanda flygplats och Rosersberg går sedan den 11 april eRoadArlanda. På en del av sträckan kan en specialanpassad lastbil få sin energi från en elskena i vägbanan.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon invigde elvägen tillsammans med Gunnar Asplund, mannen bakom den nya tekniken.

- Vi har ambitionen att bli världens första fossilfria välfärdsland. Då krävs tunga investeringar i infrastruktur som också för oss närmare målet att klara klimatutmaningen. Det är avgörande att de investeringarna görs i ny teknik som till exempel eRoadArlanda, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

- När Trafikverket färdigställde förslaget till nationell plan sa vi att vi måste skapa ett transportsystem som är modernt, effektivt och hållbart. eRoadArlanda motsvarar i stora delar de kraven, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

ERoadArlanda är en testbana på 10 kilometer varav 2 är elektrifierade. När lastbilen kommer till den elektrifierade delen sänks en kontakt ner från lastbilen till en elskena i vägen. För att utvärdera hur tekniken fungerar kommer i första hand Post Nords lastbilar att trafikera sträckan som är en del av väg 893.

- Jobb är en förutsättning för den välfärd som vi levererar i kommunen, och just nu skapas många jobb kring Arlanda. Det blir dock en belastning på miljön, och den belastningen måste uppvägas av något. Då är innovationer och teknikutveckling som eRoadArlanda viktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Säkerhetstänket är en viktig del av eRoadArlanda. Till exempel är den strömförande skenan indelad i korta sektioner där elen bara är påslagen i de sektioner där det för tillfället finns ett fordon som använder eldriften. Skulle vägbanan täckas av vatten finns ingen risk att vattnet blir strömförande, och en cyklist som cyklar på vägen riskerar inte att fastna med hjulen i skenan.

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan