Välbärgad vikingagård grävs upp i Sigtuna kommun

2017-10-03

En arkeologisk utgrävning är nu i gång i området Norrtil i Sigtuna kommun. Fynd i form av ett bryne av skiffer som användes för att slipa knivar och synålar med, har redan hittats på platsen.

- Det är otroligt spännande då det inte är så ofta som arkeologer får möjlighet att undersöka en plats som tillhört samhällseliten under vikingatiden och medeltiden. Den keramik vi har hittat påträffas exempelvis inte på vanliga gårdar på landsbygden, säger Kristina Ekero Eriksson, informatör för Arkeologerna.

Stenar kan ha varit hus
Den välbärgade gården är belägen på en naturlig platå med utsikt över Garnsviken. Här hade man god uppsikt över alla som kom farande till och från staden över vattnet. Inför byggandet av bostäder vid Mjärden i Norrtil kommer arkeologerna att undersöka 4 500 kvadratmeter av området.

Just nu banas ytan av, vilket innebär att en grävskopa tar bort den översta grässvålen. Ytan är full av större och mindre stenar som varit del av olika huskonstruktioner. Många av stenarna kan ha fungerat som syllstensgrund för ett hus, medan andra är spår efter stolphål, alltså gropar i marken där en takbärande stolpe har stått. Mörka fyrkanter som avtecknar sig mot sanden kanske är rester av grophus, det vill säga hus där man grävt upp golvet i marken.

Från hantverk till husoffer  
Arbetet pågår till början av november. Fram tills dess är det många frågor som arkeologerna vill ha svar på.

-  Förhoppningen är att få information om hur gården såg ut, om slavar jobbat där och vilken typ av hantverk man ägnade sig åt. Vi vill också få reda på om gården grundades samtidigt som staden Sigtuna, hur ugnen vi har hittat rester av användes, vad man ätit och producerat, och om husoffer förekom för att skydda sig mot onda ting, säger Kristina Ekero Eriksson.


För mer information om föredrag, guidade turer och kommande utställningar, besök Arkeologernas webbplats: www.arkeologerna.com

Dela på

Dela till Facebook Dela till Twitter Dela till LinkedIn Dela med e-post
Synpunkter & felanmälan