Offentliga rum

Offentliga rum, det vill säga allmänt tillgängliga platser utomhus, är viktiga arenor för möten och utgör en byggsten i en sammanhållen stad. I takt med att kommunen växer behöver de offentliga rummen - torg, gator och parker utvecklas för att kunna användas av allt fler som bor, verkar och besöker kommunen.

En man och en kvinna handlar frukt vid ett fruktstånd på ett torg.

Fotograf: Rosie Alm

De offentliga rummen ska erbjuda en variation av upplevelser, vara väl gestaltade och trygga. För att främja möten är det viktigt att de offentliga rummen utformas med flexibilitet, där flera aktiviteter kan pågå samtidigt. Utformningen ska vara tillgänglig och kunna möta många olika människors behov och intressen. Även de mindre offentliga rummen, exempelvis intima platsbildningar som små parker, är viktiga för att skapa en mångfald av gemensamma rum. Bevarande av kulturhistoriskt intressanta byggnader och element kan tillsammans med en konstnärlig gestaltning i de offentliga rummen berika stadsbilden och bidra till att skapa intressanta och identitetsstarka miljöer. Möjligheten att känna historiens vingslag och ta del av konst i vardagsmiljön är en kvalitet som ska värnas i planeringen genom att avsätta utrymme för bevarande av äldre byggnader samt ställa krav på konstnärlig gestaltning vid nybyggnation.

Vikten av trygghet i offentliga rum

Upplevd trygghet är en grundläggande förutsättning för viljan att vistas i offentliga rum. Hur vi upplever tryggheten påverkas till stor del av hur bebyggelsen som kantar våra gator, torg och parker utformas. Särskilt stor påverkan har utformningen av och innehållet i byggnaders bottenvåningar. Inslag som entréer vända mot gata, fönster och lokaler kan bidra med ”ögon” - en känsla av närvaro av andra som gör att det upplevs tryggare att vistas på platsen.

BoTryggt2030 är en standard för hur åtgärder i den fysiska miljön kan förebygga brott och öka den upplevda tryggheten. Standarden handlar om att implementera situationell brottsprevention i stadsbyggandet, det vill säga att bygga bort brott och bygga in trygghet. Principerna och riktlinjerna i BoTryggt2030 ska utgöra en grund i den fysiska planeringen.

En pappa och ett barn som leker i parken Borgmästarängen i Sigtuna stad.

Fotograf: Rosie Alm

Planeringsinriktning för offentliga rum

  • Lokalisera mötesplatser i strategiska lägen och stråk för att överbrygga barriärer samt främja samspel och möten mellan människor.
  • Skapa förutsättningar för en meningsfull fritid för ungdomar.
  • Eftersträva en variation av upplevelser i de offentliga rummen som kan attrahera en bredd av människor under många av dygnets timmar.
  • Skapa estetiskt och kulturellt intressanta offentliga rum genom att tillvarata kulturmiljövärden och arbeta med konstnärlig gestaltning.
  • Ett trygghetsperspektiv ska genomsyra utformningen av offentliga rum. Handboken BoTryggt2030 ska utgöra ett viktigt verktyg i planeringen av säkra och trygga livsmiljöer.

Situationellt brottsförebyggande arbete

Situationellt brottsförebyggande arbete handlar om att förhindra eller försvåra att brott begås genom att förändra den aktuella platsen eller situationen där brott kan begås. Arbetet bygger på fem huvudsakliga strategier:

  • Öka ansträngningen som krävs för att genomföra ett brott.
  • Öka risken för den som har för avsikt att begå brott.
  • Minska belöningen för den som begår brott.
  • Reducera provokationer som kan leda till brott.
  • Ta bort ursäkter för den som begår brott.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.