Utanför verksamhetsområdet för VA

Här kan du läsa vad som gäller utanför verksamhetsområdet för vatten och avlopp.

Enskilda avloppslösningar

Ibland är enskilda avlopp inte lämpliga av miljö- och
hälsoskyddsskäl. Det kan bero på jordart, närhet till
känsliga sjöar och vattendrag eller de ligger i tätare
bebyggelseområden. I områden där miljökvalitetsnormerna riskerar att inte uppnås, kan kommunen komma att kräva gemensamt avlopp vid nyexploatering i enlighet med till lagen om allmänna vattentjänster.

Enskilda avlopp

I Sigtuna kommun finns cirka 2 400 enskilda avlopp
utanför tätorterna. Kommunen bedriver tillsyn över dessa med syfte att bland annat minska utsläppen som bidrar till övergödning. Det finns moderna väl fungerande enskilda avlopp, men också äldre sådana som endast har slamavskiljare och saknar efterföljande rening. Utsläppen från enskilda avlopp är därför en bidragande orsak till övergödning av sjöar och vattendrag. Avloppsvatten kan även förorena grundvatten och mark. En fastighetsägare är alltid ansvarig för att den enskilda avloppsanläggningen har fullgod rening. Kommunens VA-plan innefattar en planering för utredning av evetuellt förändrad vatten- och avloppsstruktur utanför det allmänna VA-verksamhetsområdet. Hänsyn tas till behovet av förändringar för specifika områden med koppling till samhälle, miljö och hälsa.

Bild på en röd stuga på landsbygden.

Fotograf: Sigtuna kommun

Enskilda dricksvattenbrunnar

Tillgången till dricksvatten är en av de viktigaste
planeringsfrågorna och är ofta helt avgörande i
bedömningen av lokalisering av ny bebyggelse. Utanför ett kommunalt verksamhetsområde ansvarar fastighetsägaren själv för dricksvattnets kvalitet.

Sigtuna kommun har samarbete med Sveriges geologiska undersökning (SGU) studerat dricksvattnets kvalitet från enskilda bergborrade brunnar med inriktning på metaller och radioaktivitet. Utredningen visar att det i kommunen finns stråk med sulfidmalmer i berggrunden som innehåller arsenik och uran. Arsenik och radon ger störst andel otjänliga dricksvatten i kommunen. Kommunen ska beakta resultaten i samband med handläggande av bygglovsärenden och informera om risker för otjänligt dricksvatten och tekniska möjligheter till rening.

Vatten- och avloppssituationen i omvandlingsområden

Kommunen har flera områden som anlagts för
fritidshusbebyggelse men som alltmer används för
permanent boende, så kallade omvandlingsområden. De är ofta tätt bebyggda fritidshusområden med vatten- och avloppsanläggningar dimensionerade för fritidsboende. Fler permanentboende medför ofta problem med vattentillgången och försämrade sanitära förhållanden. Den ökade miljöbelastningen innebär stor risk att enskilda avloppslösningar inte klarar miljö- och hygienkrav.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.