Veckans föremål

Varje vecka lyfter vi fram och berättar om ett föremål ur våra samlingar.

Det andra av de nya brunnslocken på Stora gatan i Sigtuna liknar nästan ett mynt, men ändå inte riktigt. Faktum är att vi inte riktigt vet vad förlagan är för något. Den verkar vara helt unik och möjligen kan den vara gjuten istället för präglad, som riktiga mynt ju är.

Men den är stor som ett mynt och den visar en tydlig inspiration från kung Olofs ”long cross-mynt” från perioden 1005–1020. Benämningen ”Long cross” har typen fått eftersom den lånat utseendet från den engelske kung Ethelreds mynt från 997–1003, som har ett stort kors på baksidan. Det har det här föremålet också.

Framsidan har en naivt tecknad figur med stort mohikanhår, eller om spretet kanske föreställer en krona, och namnet BURN – Björn – skrivet i runor. Föremålet är inte gjort i silver, utan i koppar som försilvrats på ytan för att se ut som silver.

Det senare var en ganska vanlig metod vid falskmyntning vid den här tiden. Men man kan undra vem som tänkt sig att prångla ut falska mynt med det här utseendet, som ju sticker av så mycket från kung Olofs riktiga mynt. Om det nu var tänkt så?

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.