Så här fungerar det

Att vara familjehem är spännande, utmanande, fantastiskt och tufft på samma gång. När du tar emot en ny individ i ditt hem är det på samma villkor som om det vore ditt eget barn.

Om du funderar på att bli familjehem men aldrig har varit det förut, är det säkert mycket du undrar över. Låt oss beskriva hur det fungerar.

Vägen mot att bli familjehem

Innan vi skriver avtal med ett nytt familjehem behöver vi lära känna varandra, och vi ska också enligt lag göra en familjehemsutredning som kan ta upp till några månader.

  1. Anmäl ditt intresse genom att fylla i vårt webbformulär. Därefter väljer vi ut de som är lämpliga att gå vidare med.
  2. Du blir kontaktad av en familjehemssekreterare på Sigtuna kommun inom tre veckor.
  3. Vi startar en utredning för att bedöma om du och dina hemförhållanden passar barnet som ska placeras
  4. Socialnämnden i Sigtuna kommun tar beslut om du kan anlitas som uppdragstagare.

Livet som familjehem

Att ta emot ett barn eller en ungdom i sitt hem är naturligtvis ett stort och långsiktigt beslut. Det barn som kommer till dig är där på samma villkor som andra eventuella barn i familjen. Det krävs av dig att du är tålmodig, kärleksfull och tydlig, och det är inte alltid du får omedelbar tacksamhet tillbaka. Men vi kan lova att du kommer att växa som människa. Och vi är alltid bara ett samtal bort - dagligen, om du behöver det.

Det känns skönt att hjälpa ett barn till en bättre framtid, och det som betyder mest är att barnet känner sig tryggt i hemmet. Som familjehem är det bra att ha ett bollplank, och jag tycker att samarbetet med Sigtuna kommun funkar utmärkt. Det är en lätt kommunikation. Jag skulle rekommendera er som uppdragsgivare.

Familjehemsförälder hos Sigtuna kommun, 2022

Så här beskriver Socialstyrelsen uppdraget som familjehem:

Familjehemmet ska ge barnet en god vård och se till att barnet får sina behov tillgodosedda – i samverkan med socialtjänst, föräldrar och andra berörda. För att alla barn och unga i familjehem ska få en god vård och bästa möjliga förutsättningar till ett gott vuxenliv ska vården vara trygg, säker, ändamålsenlig och präglas av kontinuitet.

I vardagen skulle ditt ansvar som familjehem bland annat kunna innebära:

  • Bidra till en bra vardag
  • Kontakt med skolan
  • Läxläsning
  • Hälso- och sjukvård, tandvård
  • Stötta i kontakten med familj och vänner
  • Samarbeta med föräldrarna
  • Ge information till socialtjänsten

Källa: Socialstyrelsen/Min insats Länk till annan webbplats.

Blond pojke i grå t-shirt med kramdjursdinosaurie i famnen står på trottoaren på en villagata. Grön häck i bakgrunden.

Foto: Lisa Wikstrand/Johnér

Vi gör en utredning

För att vi ska få placera ett barn i ett familjehem krävs det att hemmet först har utretts, formellt av individ- och omsorgsnämnden i Sigtuna kommun. Utredningen är ett viktigt redskap för att se till att placerade barn och unga från Sigtuna kommun får en god vård. Utredningen av familjehem regleras bland annat i socialtjänstlagen (SoL). Det är inte alla intresseanmälningar som kvalificerar sig till en utredning.

Vi gör intervjuer, hembesök och tar referenser från personer i ditt nätverk - med ditt samtycke - eller från andra kommuner som du kanske har anlitats av tidigare. Vi undersöker attityder och tar reda på konkreta förhållanden i det blivande familjehemmet. Det kan handla om hur du bor, ekonomi, familjens sammansättning, inställning till exempelvis kontakt med de biologiska föräldrarna och skolgång, samt vad din partner och eventuella barn tycker om att barn kan placeras i hemmet.

Vi tar också reda på om det förekommit våld, annan brottslighet, missbruk eller om det finns andra omständigheter som kan äventyra ett barns eller en ung persons trygghet och säkerhet.

Vi tar in registerutdrag från till exempel polis, Kronofogden, Försäkringskassan och Transportstyrelsen.

Det som betyder mest för barnet är att de känner trygghet och får det stöd och den hjälp de behöver från alla berörda parter. Jag skulle vilja säga till den som funderar på att bli familjehem att noga tänka igenom beslutet. Diskutera och involvera alla familjemedlemmar! Har ni plats emotionellt, mentalt, på alla plan?

Familjehemsförälder hos Sigtuna kommun, 2022

Vad är ett familjehem?

Kan vem som helst bli ett familjehem? Ja, i stort sett, om du bedöms vara lämplig för personen som ska placeras och uppfyller vissa grundläggande krav. Du behöver inte representera en kärnfamilj med egen villa och barn i perfekt ålder. Det går lika bra att vara ensamstående, leva med partner av samma kön, bo i lägenhet eller något annat.

Kvinna och äldre barn tittar på iPad tillsammans. 

Foto: VH-Studio/Johnér

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.