Preparandkurs

Om du inte har full behörighet för att bli antagen till Internationell speditör, kan du läsa litteratur och göra inlämningsuppgifter. Blir du godkänd kan du sedan bli antagen till utbildningen.

Innehåll på denna sida

Du som inte uppfyller den särskilda behörigheten till utbildningen kan under våren före utbildningsstart läsa in en orienteringskurs som innehåller de viktigaste delarna från gymnasiekurserna Logistik 1 och Inköp 1. Du jobbar i eget tempo och kursen måste vara slutförd senast den sista juli. Räkna med minst 4 veckors studier.

Följ läsanvisningarna, gör uppgifterna och lämna in senast den 31 juli.

Läsanvisningar

Litteratur: "Logistik, Fakta och övningar"

Författare: Håkan Martinsson
ISBN-nummer: 978-91-47-12560-9

Köp, eller låna boken på bibliotek.

Läsanvisningarna trycker på de kapitel och avsnitt som är viktiga för förståelsen av logistikkedjan, samt vilken roll speditören har i sammanhanget. Till läsanvisningarna följer inlämningsuppgifter utifrån litteraturen, som du skickar in på nedanstående e-postadress. Efter att samtliga inlämningsuppgifter är inlämnade senast den 31 juli och därefter godkända, erhålls kursintyg. De avsnitt som är markerade kursivt kan du ta lättare på.

 

Läsanvisningar och övningar i boken "Logistik, Fakta och övningar"

Kapitel

Avsnitt att läsa

Rekommenderade övningar

Inlämningsuppgifter

1

Läs hela kapitlet

1:1–1:5


2

Läs hela kapitlet

2:1–2:4, 2:6–2:8


3

Läs hela kapitlet

3:1–3:5, 3:7–3:12


4

Läs hela kapitlet

4:1–4:3, 4:7–4:10


5

Läs hela kapitlet

5:1–5:4, 5:6–5:9, 5:12– 5:14

Uppgift 1

6

Läs hela kapitlet

6:1–6:3, 6:6–6:8


7

Läs hela kapitlet

7:1–7:3, 7:7–7:9


8

Läs hela kapitlet

8:5–8:7

Uppgift 2

9

Läs hela kapitlet

9:1–9:7, 9:9–9:10

 

10

Läs hela kapitlet

10:1–10:10


11

Läs hela kapitlet

11:1–11:4, 11:7–11:10


12

Läs kapitlet kursivt



13

Läs hela kapitlet

13:1–13:3, 13:6–13:17

Uppgift 3

14

Läs kapitlet kursivt



15

Läs kapitlet kursivt




Inlämningsuppgifter

Skicka dina svar till percy.grannfors@edu.sigtuna.se. Samtliga uppgifter ska vara inlämnade senast den 31 juli.

Uppgift 1

På TV går det många heminredningsprogram och matlagningsprogram, och via tidningen Allt i Hemmet, som gjort en undersökning, har det framkommit att allt fler hushåll vill satsa mer på köksinredning och husgeråd. Det har gett dig en idé om att starta en webb-butik som ska sälja exklusiva köksredskap i form av kokkärl, stekpannor och knivset. Produkterna som är av hög kvalitet har du tänkt att importera ifrån Asien. Du räknar med att kunna omsätta 2 miljoner kronor redan det första året.

A) Formulera en affärsidé för ditt företag. Se exemplet på sid. 24. Försök att besvara frågorna: Vem, Vad och Hur?

B) Vilken företagsform ska du välja? Motivera ditt svar.

C) För att starta företaget behöver du anskaffa en del resurser: Lokal, varulager, datorer och en del kontorsutrustning. Totalt räknar du med att du behöver ett startkapital på 200 000 kronor. Du kan själv satsa 50 000 kronor, resten räknar du med att kunna få låna av banken, till 7 % ränta. Hur stor blir räntekostnaden första året?

D) Du har förhandlat med tillverkaren i Asien och har lyckats att få till bra inköpspriser och bra leveransvillkor. Dock känner du en viss osäkerhet inför de övriga momenten vid en importaffär, så du anlitar en speditör som hjälper dig ta hem varorna. Vilka olika aktörer kommer att finnas tror du, innan varan når konsumenten? Och hur räknar du själv med att distribuera varorna till slutkunden?

Uppgift 2

Du har nu fått igång ditt företag, och beställningarna börjar komma in. Nyckelbegrepp för en webb-butik är snabba och säkra leveranser. Det är det som kunderna upplever som kvalitet. Därför gäller det att se till att alltid ha varor hemma. I annat fall riskerar du missnöjda kunder och förlorad försäljning. Samtidigt får lagret inte vara för stort, då det kostar pengar att ligga med lager. Du har inrett ditt lager utifrån ställage, och gör uttagen via orderplockning.

A) Vilka fyra punkter bör man tänka på när man utformar ett lager?

B) Leveranstiden från tillverkaren i Asien är 3 månader (90 dagar). Du vill ha ett säkerhetslager som uppgår till en månad (30 dagar). Vid vilken volym i dagar måste du lägga beställningspunkten, för att inte riskera att stå utan varor?

C) Dina varor kommer att passera Hong Kong och Amsterdam innan de når Sverige, vilka är stora knutpunkter för sjöfarten. Vad kallas dessa platser på logistikspråk?

D) När du tidigare förhandlade med tillverkaren i Asien kom ni överens om ett leveransvillkor som förkortas FOB. Vad innebär det för din del?

E) Vad är Incoterms? Och vad menas med den kritiska punkten?

Uppgift 3

Via din speditör har du nu fått reda på att varorna som du beställde för en tid sedan har anlänt till hamnen i Göteborg. Speditören har fullgjort sitt arbete, och överlämnat konossementet till dig. Ansvaret att transportera containern upp till Stockholm ligger nu på dig. Samtidigt har du börjat fundera över om ni inte ska skaffa lite snyggare förpackningar till de produkter som ni skickar ut till slutkunderna.

A) Vilka krav tycker du att ni ska ställa på era nya förpackningar?

B) Hur ska du gå till väga tror du, för att få hem containern från Göteborg, till ert lager?

C) När containern anländer till ert lager och ni öppnar den, upptäcker ni att några pallar har blivit skadade i hörnen. Vilket gjort att några kokkärl på dessa pallar har blivit skadade. Hur ska du gå vidare för att få rättelse i detta?

D) Försäljningen ökar och era utleveranser ökar i volym. Det är nog dags att omförhandla ert transportavtal som ni har med er leverantör. Vilka poster tror du ligger till grund för leverantörens prissättning?

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.