Sigtuna

Sigtuna är beläget vid Mälarens strand i kommunens västra delar. Tillsammans utgör områdena kommunens näst största tätort, med ett invånarantal på cirka 11 900 personer (31 december 2021).

En kvinna och en man promenerar och äter glass vid strandpromenaden i Sigtuna stad.

Fotograf: Rosie Alm

Sigtuna stads stadskärna har höga kulturhistoriska värden och omfattas av riksintresse för kulturmiljövård. Bevarandeoch förnyelseplan för Sigtuna stad (2019) preciserar riksintressets värdebeskrivning och innehåller riktlinjer, värdebeskrivningar och råd för att stadens ska kunna utvecklas i samklang med sin unika kulturmiljövärden. Bevarande- och förnyelseplanen ska utgöra stöd och vägledning för fastighetsägare, invånare och kommunens nämnder och tjänstemän i frågor som berör bevarande och utveckling av kulturmiljön.

Kommunen ska i kommande ärenden tillse att Bevarande- och förnyelseplanens inriktning följs.

Inom befintlig bebyggelsestruktur, utanför
riksintresseområdet för kulturmiljövård, är inriktningen en varsam utveckling av bostäder och andra funktioner. En mer expansiv utveckling sker norr om Sigtuna stad. Strax nordväst om Pilsborondellen växer den nya stadsdelen Sigtuna stadsängar fram. Stadsdelen ska inrymma en blandad bostadsbebyggelse och skola, samt handel och service som kompletterar utbudet i centrala Sigtuna. För att stärka Sigtuna stad som besöksmål och plats i regionen är det av stor betydelse att utveckla de kollektiva transportmedlen till Märsta station och Arlanda flygplats.

En pappa leker med sin dotter i Borgmästarängen i Sigtuna stad.

Fotograf: Rosie Alm

Bebyggelseutveckling i anslutning till Sigtuna stad

Västra Sjudargården

Västra Sjudargården avses utredas för en småskalig
utveckling av småhus med betoning på friliggande
enbostadshus, naturpräglad karaktär och terränganpassning. Områdets natur- och friluftsvärden är viktiga förutsättningar som planeringen behöver ta hänsyn till. Bebyggelsen placeras i anslutning till befintliga vägar och på ett sådant sätt att allmänheten har fortsatt åtkomst till omgivande friluftsområden.

Hällsboskogen

Hällsboskogen avses utredas för en varsam utveckling av småhus. I planeringen är det viktigt att hitta balansen mellan rekreativa intressen och boende i området. Skogskänslan ska i huvudsak bevaras och löp-, skid- och cykelspår ska fortsatt finnas kvar inom området. Terränganpassning av bebyggelsen är viktigt. Planeringen behöver ta hänsyn till områdets alla friluftsvärden, så att möjlighet finns till även mer lugna aktiviteter som skogspromenader. En bred grön korridor undantas från exploatering bland annat för att möjliggöra detta. Skogliga naturvärden och värden kopplade till våtmarksområden ska beskrivas och bedömas i detaljplanearbetet.

Väg 263

Längs väg 263, i höjd med Sigtuna stadsängar, ska
möjligheten att anlägga en drivmedelstation undersökas.

Planeringsinriktning för Sigtuna stad

  • Verka för utvecklad kollektivtrafik med god turtäthet i stråket Sigtuna stad-Märsta-Arlanda.
  • Inriktningen för Sigtunas stadskärna är i huvudsak bevarande, men en varsam utveckling kan i vissa fall ske under förutsättning av att befintliga värden inte äventyras. Bevarande- och förnyelseplan för Sigtuna stad (2019) ska vara vägledande vid prövning enligt Plan- och bygglagen samt vid utveckling av offentliga platser, exempelvis park och torg, inom planens geografiska område.
  • Utveckla Sigtuna stads offentliga rum genom att höja upplevelsevärdet av befintliga attraktioner och tillföra nya med utgångspunkt i platsens kulturhistoriska värden.
  • Stärk vattenkontakten och öka den allmänna tillgången till Mälaren. Undvik att skapa barriärer mot vattenlinjen.
  • Värna den gröna infrastrukturen inom och i anslutning till Sigtuna och verka för att naturvärden också nyskapas vid bebyggelseutveckling.

Hjälpte informationen på denna sida dig?

Meddela fel på sidan

Här kan du meddela om du saknar något eller om du hittat ett fel på denna sida.


Jag vill ha svar till min e-postadress. Obligatoriskt om du vill få ett svar.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling.